Εισαγωγή
Σκοπός του πειράματος ήταν η δημιουργία στήλης Winogradsky με χώμα και νερό από το έλος Καλοδικίου. Στην τοποθεσία αυτή, την ημερομηνία άφιξης (.....) επικρατούσαν συνθήκες ξηρασίας. Το έλος ήταν αποξηραμένο και υπήρχαν τοπικές λίμνες σε σημεία στην έκτασή της.
Υλικά/Μέθοδοι
- Ως πηγή θείου χρησιμοποιήθηκε ορισμένη ποσότητα σκόρδου σε μορφή σκόνης (~2g)
- Ως πηγή άνθρακα χρησιμοποιήθηκε εφημερίδα
- Ακολουθήθηκε ως έχει η υπόλοιπη πειραματική πορεία
- Η στήλη αναπτύχθηκε σε εξωτερικό περιβάλλον, παρουσία φωτός στα Ιωάννινα
Η επιστημονική υπόθεση που έγινε στην αρχή του πειράματος ήταν η εξής:
- Αναμένεται γρηγορότερη ανάπτυξη των βακτηρίων που έχουν απαίτηση σε θείο στην περίπτωση που η περιεκτικότητα θείου στο σκόρδο είναι μεγαλύτερη από αυτή των κρόκων αυγών.
- Αναμένεται καθυστερημένη ανάπτυξη βακτηρίων που έχουν απαίτηση σε θείο, εφόσον η περιεκτικότητα θείου στο σκόρδο είναι μικρότερη από αυτή των κρόκων αυγών.
- Κανονική ανάπτυξη αερόβιων οργανισμών.
Ο έλεγχος της επιστημονικής υπόθεσης πραγματοποιήθηκε με οπτική παρατήρηση των διάφορων χρωμάτων (πράσινο, κόκκινο) που αντιπροσωπεύουν την ανάπτυξη των αντίστοιχων οργανισμών.
Αποτελέσματα
Παρατηρήθηκε έντονη ανάπτυξη κυανοβακτήρια και φυτοπλαγκτού, δηλαδή των αερόβιων φωτοσυνθετικών οργανισμών, επομένως η υπόθεση υπ' αριθμό "3" επιβεβαιώθηκε. Το ίζημα της στήλης παρέμεινε καφέ, δεν εμφάνισε αποχρώσεις πράσινου ή κόκκινου. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα βακτήρια που εξαρτώνται από θείο, τα πορφυρά και πράσινα θειοαναγωγικά και θειοοξειδωτικά δεν αναπτύχθηκαν και συνεπώς πιθανόν ισχύει η υπόθεση "2" έναντι της "1", ενώ η λάσπη κατά βάση αποτελείται από θειικά και ανθρακικά άλατα σε συνδυασμό με κυτταρίνη ή άλλα οργανικά.
Η στήλη παρουσίασε αντίθετα αποτελέσματα, όσον αφορά την ανταλλαγή αερίων με το περιβάλλον. Αναμενόμενη ήταν η εκτόνωση αερίων από το εσωτερικό της στήλης, ωστόσο το μπουκάλι αντλούσε αέρια και συμπιέστηκε αρκετές φορές, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ανάγκης που είχε το εσωτερικό του.
Συζήτηση
Η ανάπτυξη των αερόβιων μικροοργανισμών (κυανοβακτηρίων και φυτοπλαγκτό) ήταν τόσο έντονη με αποτέλεσμα τη δημιουργία bloom στη στήλη. Από την άλλη, η περιεκτικότητα του σκόρδου σε θείο δεν φάνηκε ικανοποιητική, προκειμένου να αποδώσει την ανάπτυξη και άρα τα χρώματα των θειοοξειδωτικών και αναγωγικών βακτηρίων.