Αριστερά βλέπουμε φωτογραφίες απο στήλη Winogradsky διατηρημένης σε σκοτεινό διάδρομο (απουσία ηλιακού φωτός) αρκετές εβδομάδες.
Εστιάζουμε στην 1η στο ίζημα, ενώ στη 2η στην επιφάνεια μεταξύ νερού και αέρα (το κάλυμα αφαιρέθηκε για τη φωτογράφηση). Γενικά το χρώμα του νερού είναι ανοιχτό γκρι (υποδηλώνει παρουσία σιδήρου) ενώ για διάστημα μόνο 2-3 ημερών η οσμή ήταν αποπνικτική (έντονη αποσύνθεση αλλά και δημιουργία H2S), η οποία στην πορεία υποχώρησε.
1. ίζημα: παρατηρούμε πιο σκούρες περιοχές (δεν υπήρχαν αρχικά!) εξαιτίας της αποσύνθεσης της οργανικής ύλης
2. επιφάνεια: δημιουργείται ένα παχύρευστο "στρώμα" ανοιχτού καφέ χρώματος με πολλές φυσαλίδες (σαν καϊμάκι ελληνικού καφέ!) Εξήγηση;
Εστιάζουμε στην 1η στο ίζημα, ενώ στη 2η στην επιφάνεια μεταξύ νερού και αέρα (το κάλυμα αφαιρέθηκε για τη φωτογράφηση). Γενικά το χρώμα του νερού είναι ανοιχτό γκρι (υποδηλώνει παρουσία σιδήρου) ενώ για διάστημα μόνο 2-3 ημερών η οσμή ήταν αποπνικτική (έντονη αποσύνθεση αλλά και δημιουργία H2S), η οποία στην πορεία υποχώρησε.
1. ίζημα: παρατηρούμε πιο σκούρες περιοχές (δεν υπήρχαν αρχικά!) εξαιτίας της αποσύνθεσης της οργανικής ύλης
2. επιφάνεια: δημιουργείται ένα παχύρευστο "στρώμα" ανοιχτού καφέ χρώματος με πολλές φυσαλίδες (σαν καϊμάκι ελληνικού καφέ!) Εξήγηση;
Μήπως το καφέ χρώμα οφείλεται στα καροτενοειδή;
ReplyDelete"These carotenoids absorb wavelengths of light that chlorophyll absorbs very poorly and transfer the energy to chlorophyll a. Chlorophylls b and c also absorb wavelengths longer than what chlorophyll a absorbs. These accessory pigments allow algae to absorb more light than they would with chlorophyll a alone. This is particularly important in dim light and at depth where, as a result of differential absorption of different wavelengths by water, the remaining light is of wavelengths that carotenoids and chlorophylls b and c can absorb better than chlorophyll a. As a result, the ratios of chlorophyll b/chlorophyll a, chlorophyll c/chlorophyll a, and carotenoid/chlorophyll a tend to be higher in
dimmer light" Encyclopedia of Envirmonmental Microbiology/Bitton Gabriel