Παρόλο που τα χρώματα δεν φαίνονται και τόσο καλά, έχω να παρατηρήσω ότι, το νερό από γκρι/μαύρο έχει γίνει καφέ, όπως και η στήλη της κυρίας Καραγιάννη. Επίσης πιστεύω πως πρέπει να προσέξουμε ότι κατά τόπους η λάσπη δεν είναι μαύρη, αλλά αντίθετα πολύ ανοιχτόχρωμη, οπότε υποθέτω ότι μπορεί να υπάρχει κάποια χημική ένωση ή άλλος παράγοντας που αναστέλλει την μικροβιακή ανάπτυξη, ή πιο σωστά την ανάπτυξη των χημειολιθότροφων.
Και τώρα στο πραγματικά εντυπωσιακό κομμάτι της στήλη μου!
Και πάλι δεν ξεχωρίζει πολύ καλά στην φωτογραφία, όμως στην θέση του βιοφίλμ που είχε αναπτυχθεί στην διεπιφάνεια νερού-αέρα πλέον υπάρχει μία κρούστα που θυμίζει την κρούστα της creme brulee, η οποία με βάση το χρώμα της πιθανόν να είναι αποξηραμένο βιοφίλμ. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω πως μπορεί να συνέβη αυτό!!
Έχει κανένας άλλος winoblogger κάποια ιδέα για να εξηγήσουμε την creme brulee???
Creme brulee για πρωινό?
ReplyDeleteTo ότι άλλαξε χρώμα η υδάτινη στήλη και από πάνω αναπτύχθηκε η creme brulee μου μοιάζει ότι κάποιοι μικροοργανισμοί μεταβολίζουν κάτι (τι;) στο νερό και το προϊόν του μεταβολισμού αυτού (ποιο;) μετασχηματίζεται στη διεπιφάνεια νερού-αέρα (τι είναι;)
Όσον αφορά το ίζημα, οι ανοιχτόχρωμες περιοχές αυξάνουν ή μειώνονται σε επιφάνεια;
Μήπως η κρούστα που σχηματίστηκε μπορεί να μας δώσει και κάποια εικόνα για το πως οι μικροοργανισμοί συμμετέχουν στη λιθογένεση (βιολιθογένεση); Στη δημιουργία των σπηλαιοθεμάτων που είδαμε στο Πέραμα συμμετέχουν και οι μικροοργανισμοί. Με ποιες διεργασίες;
ReplyDeleteΗ λάσπη σταδιακά μαύριζε, απλά σε συγκεκριμένα σημεία δεν μαύρισε καθόλου, μπορεί τελικά απλά να φταίει ότι δεν ανακάτεψα καλά τα υλικά εμπλουτισμού! Οπότε ουσιαστικά οι ανοιχτόχρωμες περιοχές μειώνονται σε επιφάνεια.
ReplyDeleteΗ αλλαγή του χρώματος του νερού από μαύρο σε καφέ οφείλεται στην υπερίσχυση των θειοαναγωγικών βακτηρίων έναντι των σιδηροοξειδωτικών? Ή έχω μπερδέψει τα χρώματα? Δηλαδή από προϊόν Η2S πλέον υπάρχει περισσότερο FeS? Ή μήπως δεν έχει σχέση ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, αλλά ο χρόνος που χρειάζεται ο κάθε πληθυσμός για να προσαρμοστεί και να αρχίσει να αναπτύσσεται? Παρόλα αυτά η κρούστα έχει πράσινο χρώμα, όχι κάποιο άλλο, μοιάζει σαν αποξηραμένα κυανοβακτήρια ή φύκη, δεν ξέρω που να ανατρέξω για να βρω απάντηση.
Όσον αφορά την βιολιθογένεση, βρήκα από εργασίες στο internet ότι το Microcodium elegans συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία καθώς και ότι οι υπόλοιποι οργανισμοί που επίσης συμβάλουν στη βιολιθογένεση είναι πρόγονοι των πράσινων αλγών, αλλά τίποτα πιο αναλυτικό για τη διαδικασία αυτή καθεαυτή . Μήπως μπορείτε να μου δώσετε μία πιο εξειδικευμένη πηγή πληροφοριών γι’ αυτό το θέμα?
Το H2S από την αναγωγή των SO4-- φεύγει προς τα πάνω. Ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί από τα πορφυρά θειοβακτήρια για την αναγωγή του CO2 (καφέ-κόκκινο χρώμα). Ένα μέρος θα αντιδράσει με τον Fe προς σχηματισμό FeS (μαύρο χρώμα). Ένα μέρος θα φύγει προς τα πάνω και θα οξειδωθεί με αερόβια αναπνοή (συνήθως αυτά είναι άσπρα και βρίσκονται στην επιφάνεια).
ReplyDelete