Winogradsky column lab page!


File:Icons-flag-uk.png
Welcome to the Winogradsky column lab page! Students from the Departments of Biological Applications and Technology, University of Ioannina and Icthyology and Aquatic Environment, University of Thessaly, Greece and the Microbiology course, Faculty of Sciences, University of Cádiz, Spain, discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!

If you want to add a post, please feel free to contact the blog administrators (Hera Karayanni, Sokratis Papaspyrou or Kostas Kormas)!



Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!


Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura, Ictiología y Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.


Winogradksy columns

Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854

Blog posts

Monday 28 March 2011

Πρώτες 20 ημέρες...Ομάδα Δ'

Καλησπέρα σε όλο το community! Είμαι φοιτητής του τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στα πλαίσια του μαθήματος της Μικροβιακής Οικολογίας κάνω και εγώ τη δική μου στήλη Winogradsky. Η στήλη είναι σε πλήρες σκοτάδι για να δούμε την πιθανή ανάπτυξη χημειότροφων οργανισμών. Εδώ βλέπετε την πορεία που ακολουθεί η στήλη με θαλασσινό ίζημα και νερό από τις 9-3-2011 μέχρι σήμερα (28-3-2011).

9 comments:

  1. Προφανώς βλέπετε ότι η στήλη εντός 20 ημερών έγινε ανοξική και το ίζημα από καφέ έγινε μαύρο. Μονο στις 18-3-2011 (3η φωτογραφία) κατάφερα να ''πιάσω'' μια διχρωμία που υπέστει το ίζημα (κάτω μαύρο και επάνω γκρι).
    Έτσι κατάλαβα ότι η έλλειψη οξυγόνου προκάλεσε αλλαγή στο χρώμα του ιζήματος από κάτω προς τα επάνω.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Καλή αρχή και στις στήλες του Βόλου!Έχω μια απορία:τι ακριβώς είναι αυτό το άσπρο στρώμα στη διεπιφάνεια ιζήματος-νερού που εμφανίζεται στη 2η φωτογραφία? Πρόκειται για θρεπτικό που πρόσθεσες αργότερα ή κάποιο μυστικό που σας είπε ο κ. Κορμάς για να αναπτυχθούν πιο γρηγορα τα βακτήρια?

    ReplyDelete
  4. Ναι! Μέσα στο ίζημα προσθέσαμε κομμάτια εφημερίδας ως πηγή κυτταρίνης και αυγό ως πηγή θείου. Πιστεύω πως το άσπρο στρώμα είναι η αλβουμίνη (το ασπράδι) του αυγού. Αν όχι, τότε ο κ.Κορμάς θα μας απαντήσει σωστά... :)

    ReplyDelete
  5. Υποπτευθήκαμε ότι πρόκειται για ασπράδι αυγού, καθώς κι εμείς το προσθέσαμε στις στήλες μας! Απλά μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι δεν το ανακατέψατε στο ίζημα, όπως τα κομματάκια εφημερίδας, αλλά το βάλατε στην επιφάνεια του ιζήματος... (έτσι φαίνεται τουλάχιστον!)
    Στην τελευταία φωτογραφία σου, το νερό φαίνεται ήδη να "πρασινίζει"! Είναι όντως έτσι ή πρόκειται για φωτογραφικό τρικ?!

    ReplyDelete
  6. Ανακατέψαμε και μάλιστα πολύ καλά τα συστατικά, αλλά δεν ξέρω τον λόγο για τον οποίο σχηματίστηκε αυτό το στρώμα. Όπως βλέπετε και στην παραπάνω κοινοποίηση απο μένα συμβαίνει το ίδιο ακριβώς πράγμα. Απ'οτι βλέπω από κοντά το νερό είναι ελαφρώς πράσινο αλλά όχι τόσο όσο φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία..μάλλον θα φταίει το φλας. :/

    ReplyDelete
  7. αυτο το ασπρο στρωμα δεν ειναι η αλβουμινη(το αυγο ασπριζει μονο οταν μαγειρευεται)!!!!!απο μια συζητηση που καναμε με τον κ. Κορμα, αυτο το ασπρο στρωμα πιθανοτατα να ειναι ασβεστιο(το οποιο υπαρχει σε μεγαλες ποσοτητες στο θαλασσινο νερο).

    ReplyDelete
  8. Πώς είναι δυνατόν να είναι το αυγό???? Πόση αλβουμίνη πια είχε αυτό το αυγό? Υπενθυμίζω ότι δεν βάλαμε αυγό στρουθοκάμηλου αλλά αυγό κότας!!! :-)) Και γιατι δεν εμφανίστηκε αμέσως, εάν ήταν η αλβουμίνη?

    ReplyDelete
  9. Από θέμα ποσότητας έχετε δίκιο ότι είναι πολύ αν και βάλαμε 2 αυγά κότας στο ίζημα...
    Θέλω μόνο να προσθέσω πως αλβουμίνη είναι πρωτεϊνη και η μετουσίωσή της, δε συμβαίνει μόνο στο μαγείρεμα αλλά και με απότομες μεταβολές του pH. Μήπως το θαλασσινό νερό όταν το βάλαμε είχε pH γύρω στο 8 και όταν οι συνθήκες στη στήλη γίναν ανοξικές η τιμή pH έπεσε με αποτέλεσμα την μετουσίωση της πρωτεϊνης σε αυτήν την ουσία; Διάβασα επίσης πως η αλβουμίνη έχει την δυνατότητα να δεσμεύει ιόντα όπως Ca+2,Na κλπ.. Μήπως είναι συνδιασμός των 2 απόψεων;

    ReplyDelete