Winogradsky column lab page!


File:Icons-flag-uk.png
Welcome to the Winogradsky column lab page! Students from the Departments of Biological Applications and Technology, University of Ioannina and Icthyology and Aquatic Environment, University of Thessaly, Greece and the Microbiology course, Faculty of Sciences, University of Cádiz, Spain, discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!

If you want to add a post, please feel free to contact the blog administrators (Hera Karayanni, Sokratis Papaspyrou or Kostas Kormas)!



Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!


Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura, Ictiología y Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.


Winogradksy columns

Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854

Blog posts

Tuesday 27 December 2011

Η στήλη μου περιείχε νερό λίμνης και ως υλικά εμπλουτισμού ένα αυγό που χρησιμοποιήθηκε ως πηγή θείου και μερικά κομματάκια ξεραμένου φύλλου που συλλέχθηκε από την περιοχή της λίμνης Παμβώτιδα, ως πηγή άνθρακα.

5-11-11
Μια εβδομάδα μετά την έναρξη του πειράματος, παρατήρησα ότι αυξήθηκε η θολερότητα του νερού, πιθανώς λόγω της ύπαρξης αιωρούμενων σωματιδίων. Επίσης, στην επιφάνεια εμφανίστηκαν κάποιες φυσαλίδες που προέρχονται από το οξυγόνο που «παγιδεύτηκε» στο ίζημα και που μάλλον δεν απομακρύνθηκε όταν βάλαμε την ιλύ στο μπουκάλι και την χτυπήσαμε ελαφρά.

8-11-2011 : Το χρώμα του νερού άλλαξε!! Έχει γίνει πράσινο σκούρο, λόγω της αυξημένης φωτοσύνθεσης που λαμβάνει χώρα από τα φωτοσυνθετικά αερόβια βακτήρια. Επίσης, η στήλη αναδύει μια πολύ έντονη μυρωδιά που πιθανότατα οφείλεται στο H2S που παράγεται από ορισμένα βακτήρια που χρησιμοποιούν τα υλικά εμπλουτισμού.

11-11-2011 : Το νερό μετά από 3 μέρες έχει πάρει μια ακόμα πιο μαύρη-γκρι απόχρωση. Επίσης έχει αλλάξει και το ίζημα, στο οποίο παρατηρούνται κάποιες πιο έντονα σκούρες περιοχές που δεν υπήρχαν αρχικά. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται είτε στην παραγωγή διαφόρων υποπροϊόντων από τα αναερόβια βακτήρια που υπάρχουν στο ίζημα και παράγουν H2S, είτε στην αποσύνθεση της οργανικής ύλης με το πέρασμα των ημερών. Η μυρωδιά έγινε ακόμα εντονότερη και μετακίνησα τη στήλη μου σε εξωτερικό χώρο.

20-11-2011 : Επιτέλους αλλαγή!!!! Μετά από σχεδόν μια εβδομάδα η εικόνα της στήλης άλλαξε. Το χρώμα του νερού πήρε μια καφέ απόχρωση. Η εξήγηση που δίνω είναι ότι άρχισαν να δρουν τα πορφυρά θειοβακτήρια που χρησιμοποιούν το H2S για να παράγουν διάφορα οργανικά μόρια. Παράλληλα παρατήρησα και πολλά αιωρούμενα σωματίδια που υπάρχουν στο νερό και σχηματίζουν κάποιες πιο σκούρες περιοχές. (Δεν είναι τόσο ορατές στην φωτογραφία βέβαια). Το ίζημα εξακολουθεί να έχει μια πιο σκούρα όψη σε σχέση με την αρχική εικόνα, ενώ η δυσάρεστη μυρωδιά των προηγούμενων ημερών έχει υποχωρήσει σχεδόν τελείως.

Η πάνω όψη της στήλης με την πάροδο των ημερών έχει και αυτή αλλάξει πάρα πολύ. Έχουν σχηματιστεί πολύ περισσότερες φυσαλίδες, ενώ ένα πρασινο-καφέ λεπτό στρώμα έχει καλύψει όλη την επιφάνεια.



2 comments:

  1. Εντυπωσιακή η εξέλιξη! Οι φυσαλίδες στην επιφάνεια θα μπορούσαν να είναι κάποιο άλλο αέριο; Από την τελευταία φωτογραφία (20/11) δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές;

    ReplyDelete
  2. Οι φυσαλίδες θα μπορούσαν να οφείλονται και στην παραγωγή μεθανίου από τα πράσινα θειικά βακτήρια που σχηματίστηκαν στη στήλη (πχ Chlorobium)που παράγουν μεθάνιο και υδρόθειο.

    ** Στην ανάρτησή μου πρώτα περιγράφω τί εξελίξεις υπάρχουν κάθε ημέρα και μετά ακολουθούν οι φωτογραφίες. Άρα, στις 20-11-2011 αντιστοιχούν οι 2 τελευταίες φωτογραφίες, όπου είχαμε την αλλάγη του νερού σε καφέ απόχρωση!!!

    ReplyDelete