Welcome to the Winobloggers webpage! Students and professors from different universities meet to discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!
We learn how to formulate hypotheses, observe, comment, ask and reply to questions related to our scientific experiments.
Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!
Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura,Ictiologíay Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.
Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854
Blog posts
Tuesday, 14 February 2012
Στήλη winogradsky
Αρχικά συλλέξαμε λάσπη από την λίμνη παμβώτιδα, η
οποία αναμίχθηκε με τα παρακάτω υλικά εμπλουτισμού:
Ø1
αυγό
ØΦύλλα
από εφημερίδα
ØΞερά
φύλλα δέντρου
Στην συνέχεια προσθέσαμε όλο το
παραπάνω μίγμα μέχρι τα 2/3 της στήλης και το υπόλοιπο αυτής καλύφθηκε με νερό
από την βρύση. Έπειτα η στήλη καλύφθηκε με διαφανή μεμβράνη και τοποθετήθηκε
σε εσωτερικό χώρο σε σχετικά φωτεινό μέρος. Παρακάτω παρατίθενται κάποιες
φωτογραφίες της στήλης:
1η φωτογραφία
2η φωτογραφία
3η φωτογραφία
4η φωτογραφία
Σε μικρό χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε
χρωματισμός του νερού βρύσης (πράσινο χρώμα), σχετική αύξηση της θολερότητάς
του, φυσαλίδες και ύπαρξη χαρακτηριστικής οσμής. Αυτά σημαίνουν την αξιοποίηση των
θρεπτικών συστατικών που επιλέξαμε, άρα έχουμε ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Το χρώμα οφείλεται στην πιθανή
αποσύνθεση των οργανικών (αυγά-φύλλα)
και στην συσσώρευση παραπροϊόντων του μεταβολισμού, ενώ η χαρακτηριστική
μυρωδιά ίσως αποτελεί ένδειξη ύπαρξης υδρόθειου στη στήλη ή αναερόβιας ζύμωσης
που πραγματοποιείται από τους αναερόβιους μικροοργανισμούς. Τέλος στο ίζημα δεν
παρουσίαστηκε κάποια χρωματική αλλαγή.
No comments:
Post a Comment