Winogradsky column lab page!


File:Icons-flag-uk.png
Welcome to the Winogradsky column lab page! Students from the Departments of Biological Applications and Technology, University of Ioannina and Icthyology and Aquatic Environment, University of Thessaly, Greece and the Microbiology course, Faculty of Sciences, University of Cádiz, Spain, discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!

If you want to add a post, please feel free to contact the blog administrators (Hera Karayanni, Sokratis Papaspyrou or Kostas Kormas)!



Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!


Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura, Ictiología y Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.


Winogradksy columns

Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854

Blog posts

Sunday 25 November 2012

Γεια σας! και από εμένα...
 Τη στήλη τη κατασκεύασα στις 29/10/2012 με νερό και ίζημα από τη λίμνη Παμβώτιδα. Τα βασικά που πρέπει να αναφέρω είναι ότι τη στήλη Winogradsky την άφησα στην αυλή, που σημαίνει ότι θα βρίσκεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, σε μέρος με σχετικά λίγο φωτισμό και τα υλικά με τα οποία εμπλούτισα τη στήλη είναι καλαμποκάλευρο ως πηγή άνθρακα και καρότο ως πηγή θείου. Τις πρώτες 10 μέρες δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική αλλαγή. Μετά παρατηρήθηκε η δημιουργία μιας διαφανούς κρούστας στην επιφάνεια του νερού, η προέλευση της οποίας θα μπορούσε να είναι το καλαμποκάλευρο ή κάποιος μύκητας που αναπτύχθηκε πάνω σε τμήματα του καλαμποκάλευρου που επέπλεαν στην επιφάνεια. Σήμερα μετά από ένα μήνα περίπου εξακολουθεί να παρατηρείται η παραπάνω κρούστα αλλά επιπλέον κάτι αναπτύχθηκε πάνω σε αυτήν. Κατά το ύψος της στήλης δεν παρατηρήθηκε αλλαγή (η διαφορά του χρώματος στις φωτογραφίες οφείλεται στη διαφορά ηλιοφάνειας)  Από άποψη οσμής δεν άλλαξε αρκετά ίσως να είναι λίγο πιο έντονη... αυτό που την χαρακτηρίζει πάντως είναι ότι φέρνει αναμνήσεις από το εργαστήριο ανατομίας όταν κατά λάθος ανοίξαμε το έντερο του ποντικού... Παρακάτω σας παραθέτω φωτογραφίες μετά από δύο εβδομάδες από την έναρξη του πειράματος και μία σημερινή..  




3 comments:

  1. Η αλήθεια είναι ότι στις 2 εβδομάδες δεν περιμένουμε να δούμε ακόμα σημαντικές αλλαγές. Ωστόσο θα μπορούσες να τα βοηθήσεις με λίγο περισσότερο φως. Από τον ποντικό προτιμώ να το βλέπω ως νερωμένο ελληνικό καφέ!

    ReplyDelete
  2. Και μία ερώτηση. Η Αλεξία "πρασίνισε" εσύ "πορτοκάλεψες", γιατί;

    ReplyDelete
  3. Σήμερα που ξαναείδα την στήλη μου φάνηκε ότι άρχισε να πρασινίζει... Θα φανεί πιο καθαρά αύριο που θα βγάλω την καινούρια φωτογραφία.. το πορτοκαλί πραγματικά δε ξέρω από που ξεφύτρωσε μοιάζει με μύκητα.. πάντως η στήλη μέχρι τη δεύτερη φωτογραφία ήταν κλειστή...

    ReplyDelete