Winogradsky column lab page!


File:Icons-flag-uk.png
Welcome to the Winogradsky column lab page! Students from the Departments of Biological Applications and Technology, University of Ioannina and Icthyology and Aquatic Environment, University of Thessaly, Greece and the Microbiology course, Faculty of Sciences, University of Cádiz, Spain, discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!

If you want to add a post, please feel free to contact the blog administrators (Hera Karayanni, Sokratis Papaspyrou or Kostas Kormas)!



Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!


Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura, Ictiología y Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.


Winogradksy columns

Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854

Blog posts

Monday, 19 January 2015

Χαίρετε!
Κατ' αρχάς, θα ήθελα να δώσω λίγες πληροφορίες για την έναρξη αυτού του εγχειρήματος, της δικής μου στήλης Winogradsky, δηλαδή.

Για τη δημιουργία της στήλης χρησιμοποιήθηκε νερό και λάσπη από τον ποταμό Λούρο όταν και επισκεφτήκαμε το μέρος για δειγματοληψία στις 14 Οκτώβρη 2014. Τότε έχουμε λοιπόν τον λεγόμενο «χρόνο μηδέν» για το πείραμα της ανάπτυξης των μικροοργανισμών στο εν λόγω μικρο-οικοσύστημα. Πέραν της λάσπης από την όχθη του ποταμού χρησιμοποιήθηκαν και κάποια μέσα εμπλουτισμού που ευνοούν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά, αναλόγως και με το φυσικό ενδιαίτημα, τον ποταμό. Έτσι, πήραμε χαρτάκια εφημερίδας και ένα αβγό, τα οποία και αναμίχθηκαν με την ποσότητα λάσπης που χρησιμοποιήθηκε, ως πηγές άνθρακα και θείου. Να σημειωθεί εδώ ότι η συνολική ποσότητας της λάσπης που τοποθετήθηκε στο μπουκάλι ήταν αυτού του μίγματος, δεν χρησιμοποιήσαμε δηλαδή καθαρή λάσπη από την όχθη για τα ανώτερα στρώματα του ιζήματος του μπουκαλιού.

Κατά τα άλλα, η στήλη τοποθετήθηκε δίπλα σε ένα παράθυρο, επιτρέποντας έτσι την άμεση επαφή των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται σ΄ αυτήν με την  ηλιακή ακτινοβολία (όσο είναι αυτό δυνατό στα Γιάννενα!). Όταν αυτό καθίστατο δύσκολο λόγω της πυκνής συννεφιάς, η χρήση τεχνητού φωτός επικάλυπτε την απουσία του φυσικού.

Ακολουθεί μια πρώτη φωτογραφία η οποία και τραβήχτηκε την πρώτη ημέρα της ζωής της στήλης μου στο σπίτι. Το νερό στο πάνω μέρος του μπουκαλιού εμφανίζεται πολύ θολερό ακόμη. Παρόλα αυτά, μέσα στην επόμενη ημέρα οι μικροοργανισμοί και κάθε άλλη μορφή ύλης καθίζανε στην επιφάνεια προσδίδοντας τη διαύγεια στο νερό.
Η  πρώτη μέρα στο σπίτι!
Την επόμενη ημέρα έγινε προσθήκη μερικών σταγόνων απορρυπαντικού με ph=8. Τέθηκε έτσι σαν στόχος η μελέτη της ανάπτυξης των μικροοργανισμών σε στήλη όπου μεταβλήθηκε το ph. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να δούμε αν η ύπαρξη αυτής της ποσότητας του απορρυπαντικού θα έπαιζε κατασταλτικό ρόλο για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών λόγο πιθανής λύσης των κυττάρων τους.

Με το πέρας των ημερών ήταν αναγκαίο να γίνει  δυο- τρεις φορές "αποσυμπίεση" της στήλης λόγω των αερίων που είχαν συσσωρευτεί στο εσωτερικό της. Θα ήταν καλύτερο να μην σχολιαστεί η μυρωδιά που απελευθερώθηκε...

Η αλήθεια είναι πως μετά και τον πρώτο μήνα (ίσως και λίγο παραπάνω), δεν ήταν εμφανής καμία αλλαγή. Περίπου στις αρχές του Δεκέμβρη έκανε την εμφάνισή της μια έντονη μαύρη ζώνη στην επιφάνεια του ιζήματος. Τα πρώτα αυτά σημάδια ήταν αρκετά ενθαρρυντικά και έδιωξαν την σκέψη ότι αυτή η στήλη ίσως είχε νεκρώσει.

Τελικά, το νέο έτος έφερε και την εμφάνιση σε αρκετά σημεία του ιζήματος σκούρων καφέ-κόκκινων μικροοργανισμών οι οποίες προέκυψαν μάλλον από φωτοετερότροφα μη θειικά βακτήριαΣτα κατώτερα στρώματα του ιζήματος, είναι λίγο δύσκολο να διακρίνουμε δια γυμνού οφθαλμού την ανάπτυξη αναερόβιων θειικών βακτηρίων, αλλά τα παραγόμενα αέρια μάλλον υποδεικνύουν την παρουσία τους. 
Η στήλη στο ως τώρα στάδιο ανάπτυξης.


Μαύροι και κόκκινοι μικροοργανισμοί κοντά στην επιφάνεια του ιζήματος.



Αναμένοντας την περαιτέρω εξέλιξη....


1 comment:

  1. Τι σε κάνει να λες ότι τα φωτοετερότροφα είναι μη θειικά; Επίσης πιστεύεις ότι υπάρχουν οξυγονοπαραγωγικί μικροοργανισμοί στην στήλη σου; Ναι, όχι, γιατί; Περιμένουμε κι εμείς τις εξελίξεις και μετά το πέρας του εξαμήνου!

    ReplyDelete