Winogradsky column lab page!


File:Icons-flag-uk.png
Welcome to the Winogradsky column lab page! Students from the Departments of Biological Applications and Technology, University of Ioannina and Icthyology and Aquatic Environment, University of Thessaly, Greece and the Microbiology course, Faculty of Sciences, University of Cádiz, Spain, discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!

If you want to add a post, please feel free to contact the blog administrators (Hera Karayanni, Sokratis Papaspyrou or Kostas Kormas)!



Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!


Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura, Ictiología y Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.


Winogradksy columns

Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854

Blog posts

Wednesday, 4 March 2020

Πείραμα Στήλης Winogradsky


Πείραμα Στήλης Winogradsky

Γεωργαλής Χάρης
Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Κατά την πειραματική άσκηση αυτή δημιουργήθηκαν δύο στήλες οι οποίες προέρχονταν από διαφορετικά ενδιαιτήματα . Η πρώτη ήταν κατασκευασμένη με νερό και ίζημα από το έλος του Καλοδικίου (εικόνα 1) και η δεύτερη από την παραλία Βάλτος στην Πάργα (εικόνα 2).

εικόνα 2. Παραλία Βάλτος
(εικόνα 1)Έλος Καλοδικίου
























Υλικά/Μέθοδοι

Η διαδικασία για την δημιουργία της στήλης ήταν η τυπική μέθοδος με χρήση εφημερίδας για πηγή άνθρακα και ενός βραστού αυγού για πηγή θείου. Οι δύο στήλες διατηρήθηκαν σε εξωτερικό χώρο κάτω από τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Υπόθεση

Στην προκειμένη περίπτωση η υπόθεση που έγινε ήταν ότι η μικροβιακή ανάπτυξη στη θαλάσσια στήλη θα παρουσιάσει καθυστέρηση, κάτω από τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες, εξαιτίας της υψηλής αλατότητας, των ολιγοτροφικών συνθηκών που επικρατούν στο θαλασσινό νερό και του χονδρόκοκκου ιζήματος, συγκριτικά με την στήλη προερχόμενη από το έλος.
Ο έλεγχος της 
επιστημονικής υπόθεσης πραγματοποιήθηκε με οπτική παρατήρηση της θολερότητας του νερού, τον χρωμάτων στο νερό αλλά και στο ίζημα καθώς και με την οσμή.

Αποτελέσματα

Έλος

Η Στήλη που προήλθε από το έλος είχε εξ αρχής αυξημένη θολερότητα στο νερό (ημέρα 1, εικόνα 3) και πολύ γρήγορα μέχρι την ημέρα 7 αυτή η θολερότητα αυξήθηκε και το πράσινο χρώμα έγινε πιο έντονο (εικόνα 4). Άλλη ιδιαίτερη αλλαγή δεν παρατηρήθηκε μέχρι την ημέρα 78 όπου το νερό απορροφήθηκε τελείως από το ίζημα και κατέβηκε κάτω από την στήλη χώματος (Εικόνα 5). Αυτό έγινε ενδεχομένως λόγο της υψηλής πίεσης που δημιουργήθηκε μέσα στην στήλη από την παραγωγή αερίων. Το πράσινο χρώμα στο νερό οφείλεται μάλλον από την ανάπτυξη κυανοβακτηρίων . Επιπλέον χρώματα δεν παρατηρήθηκαν.

Θάλασσα

Αντίθετα στην στήλη από την θάλασσα η ανάπτυξη ήταν πολύ αργή. Το διαυγές νερό (εικόνα 6) της πρώτης ημέρας άργησε πολύ να θολώσει και να εμφανιστεί το πρώτο σημάδι πράσινου (εικόνα 7) την ημέρα 78. Το χρώμα δεν φαινόταν έντονα και έγινε χρήση του φλας της κάμερας για να εμφανίζεται καλύτερα.
Εικόνα 3. έλος ημέρα 1
εικόνα 4. έλος ημέρα 7
εικόνα 5. έλος ημέρα 78

Εικόνα 6. θάλασσα ημέρα 1
Εικόνα 7 . Θάλασσα ημέρα 78
























Συζήτηση

Η υπόθεση επαληθεύτηκε μόνο με την παρατήρηση της στήλης του νερού καθώς εμφανίστηκε έντονη μικροβιακή αύξηση από πολύ νωρίς η οποία συνεχίστηκε μέχρι την λήξη του πειράματος όπως καταλάβαμε από την παραγωγή αερίων, αν και δεν φάνηκε κάποια διαφοροποίηση στο χρώμα του ιζήματος. Η αλλαγή αυτή στην ταχύτητα παρόλα αυτά δεν φάνηκε να επηρεάζει τον τύπο των κυττάρων που αναπτύχθηκαν (κυανοβακτήρια).

1 comment:

  1. Αλλά στην στήλη εικόνα 5 εκτός από τα "πάνω-κάτω" φαίνεται ότι άλλαξε και το χρώμα του ιζήματος. Όχι;

    ReplyDelete