Winogradsky column lab page!


File:Icons-flag-uk.png
Welcome to the Winogradsky column lab page! Students from the Departments of Biological Applications and Technology, University of Ioannina and Icthyology and Aquatic Environment, University of Thessaly, Greece and the Microbiology course, Faculty of Sciences, University of Cádiz, Spain, discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!

If you want to add a post, please feel free to contact the blog administrators (Hera Karayanni, Sokratis Papaspyrou or Kostas Kormas)!



Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!


Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura, Ictiología y Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.


Winogradksy columns

Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854

Blog posts

Thursday 5 March 2020

Πείραμα Στήλης Winogradsky



Εισαγωγή

Σκοπός του πειράματος ήταν η δημιουργία στήλης Winogradsky με ίζημα και νερό από το έλος Καλοδικίου. Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στις 16/10/2019 ενώ οι φωτογραφίες με τα αποτελέσματα του πειράματος λήφθηκαν στις 15/1/2020.


Υλικά/Μέθοδοι

Δημιουργήθηκαν δύο στήλες Winogradsky, σε μπουκάλες νερού των 1.5L, όπως φαίνεται παρακάτω:

      1)     Στήλη Α:

·                     Ως πηγή θείου χρησιμοποιήθηκε ένα βρασμένο αυγό
·                     Ως πηγή άνθρακα χρησιμοποιήθηκε εφημερίδα
·                     Πλήρη ανάμιξη υλικών εμπλουτισμού με το ίζημα
·                     Το ίζημα καλύπτει συνολικά τα  2/3 του μπουκαλιού
·                     Το νερό καλύπτει συνολικά το 1/3 του μπουκαλιού
·                     Η στήλη αναπτύχθηκε σε συνθήκες περιβάλλοντος, σε εξωτερικό χώρο.

       2)     Στήλη Β:

·                     Ως πηγή θείου χρησιμοποιήθηκε ένα βρασμένο αυγό
·                     Ως πηγή άνθρακα χρησιμοποιήθηκε εφημερίδα
·                     Ανάμιξη υλικών εμπλουτισμού με το 1/3 του ιζήματος
·                     Το ίζημα καλύπτει συνολικά τα  2/3 του μπουκαλιού
·                     Το νερό καλύπτει συνολικά το 1/3 του μπουκαλιού
·                     Η στήλη αναπτύχθηκε σε συνθήκες περιβάλλοντος, σε εξωτερικό χώρο.


Υπόθεση

Η επιστημονική υπόθεση που έγινε στην αρχή του πειράματος, χωρίζεται σε δύο σκέλη τα οποία είναι τα εξής: 
1.         Αναμένεται να δημιουργηθεί στρωμάτωση και στις δύο στήλες.
2.        Η στρωμάτωση των μεταβολικών ομάδων της στήλης Α αναμένεται να μην παρατηρηθεί στον ίδιο βαθμό και το ίδιο διακριτά όσο θα πραγματοποιηθεί στη στήλη Β, λόγω ανάμιξης του θρεπτικού με όλο το σύνολο του ιζήματος.

Ο έλεγχος της ανάπτυξης διαφόρων μεταβολικών ομάδων πραγματοποιήθηκε με οπτική παρατήρηση των χρωμάτων που εμφανίστηκαν στις μπουκάλες και με όσφρηση της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που εκλύεται κατά τις εκτονώσεις των στηλών. Επιπλέον, ο έλεγχος της επιστημονικής υπόθεσης πραγματοποιήθηκε οπτικά με παρατήρηση τόσο των χρωμάτων όσο και το εύρος ανάπτυξης της κάθε μεταβολικής ομάδων οργανισμών.









Αποτελέσματα





Εικόνα 1: Τα αποτελέσματα των δύο στηλών Winogradsky μετά από τρεις μήνες από τη δημιουργία τους, με κυκλωμένες σε κάθε φωτογραφία τις διάφορες μεταβολικές ομάδες. Στα αριστερά βρίσκεται φωτογραφία από τη Στήλη Α, ενώ στα δεξιά φωτογραφία από τη Στήλη Β.



Με βάση την Εικόνα 1, παρατηρούμε ανάπτυξη περισσότερων μεταβολικών ομάδων στη Στήλη Β παρά στη Στήλη Α, εξετάζοντας την ποικιλία των διαφορετικών χρωμάτων τους. Επιπλέον, η τελευταία εμφανίζει μία πιο ψηφιδωτή κατανομή των ομάδων αυτών ενώ στην Στήλη Β οι ομάδες είναι στρωματοποιημένες δημιουργώντας πιο διακεκριμένες ζωνώσεις.

Η εμφάνιση των χρωμάτων κόκκινο, κίτρινο και μαύρο (με τη σειρά που είναι κυκλωμένες οι περιοχές αυτές από πάνω προς τα κάτω στο αριστερό μέρος της Εικόνας 1 – Στήλη Α), πιθανόν αντιστοιχεί σε βακτήρια που οξειδώνουν ιόντα σιδήρου, πορφυρά μη θειικά και πορφυρά θειικά βακτήρια αντίστοιχα. Από την άλλη μεριά, στο δεξί μέρος της Εικόνας 1 - Στήλη Β, τα χρώματα που εμφανίζονται, με σειρά από πάνω προς τα κάτω, ανήκουν στις εξής μεταβολικές ομάδες· Πράσινο-καφέ (ετερότροφα βακτήρια), πορτοκαλί (βακτήρια που οξειδώνουν ιόντα σιδήρου), κίτρινο (πορφυρά μη θειικά βακτήρια), πράσινο (πράσινα μη θειικά βακτήρια), κόκκινο-μαύρο (πορφυρά θειικά βακτήρια).  


Συζήτηση

Η ανάπτυξη των διαφορετικών μεταβολικών ομάδων των οργανισμών ήταν εντονότερη και οι ομάδες αυτές εμφάνισαν πιο διακεκριμένη στρωμάτωση στη Στήλη Β, παρά στη Στήλη Α όπου αναπτύχθηκαν όχι μόνο λιγότερες ομάδες οργανισμών αλλά και πιο διάσπαρτα στο σύνολο της στήλης. Επομένως, τα αποτελέσματα είναι αυτά που αναμέναμε και υποθέσαμε κατά την έναρξη του πειράματος, παράλληλα όμως τα αποτελέσματα αποτελούν ένδειξη, και όχι απόδειξη της υπόθεσής μας, καθώς δεν ελέγχθηκε ούτε η επαναληψιμότητα ούτε η πιστότητα του όλου πειράματος.


No comments:

Post a Comment