




Welcome to the Winobloggers webpage! Students and professors from different universities meet to discuss their findings on Winogradsky columns they constructed! We learn how to formulate hypotheses, observe, comment, ask and reply to questions related to our scientific experiments.
Προφανώς βλέπετε ότι η στήλη εντός 20 ημερών έγινε ανοξική και το ίζημα από καφέ έγινε μαύρο. Μονο στις 18-3-2011 (3η φωτογραφία) κατάφερα να ''πιάσω'' μια διχρωμία που υπέστει το ίζημα (κάτω μαύρο και επάνω γκρι).
ReplyDeleteΈτσι κατάλαβα ότι η έλλειψη οξυγόνου προκάλεσε αλλαγή στο χρώμα του ιζήματος από κάτω προς τα επάνω.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΚαλή αρχή και στις στήλες του Βόλου!Έχω μια απορία:τι ακριβώς είναι αυτό το άσπρο στρώμα στη διεπιφάνεια ιζήματος-νερού που εμφανίζεται στη 2η φωτογραφία? Πρόκειται για θρεπτικό που πρόσθεσες αργότερα ή κάποιο μυστικό που σας είπε ο κ. Κορμάς για να αναπτυχθούν πιο γρηγορα τα βακτήρια?
ReplyDeleteΝαι! Μέσα στο ίζημα προσθέσαμε κομμάτια εφημερίδας ως πηγή κυτταρίνης και αυγό ως πηγή θείου. Πιστεύω πως το άσπρο στρώμα είναι η αλβουμίνη (το ασπράδι) του αυγού. Αν όχι, τότε ο κ.Κορμάς θα μας απαντήσει σωστά... :)
ReplyDeleteΥποπτευθήκαμε ότι πρόκειται για ασπράδι αυγού, καθώς κι εμείς το προσθέσαμε στις στήλες μας! Απλά μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι δεν το ανακατέψατε στο ίζημα, όπως τα κομματάκια εφημερίδας, αλλά το βάλατε στην επιφάνεια του ιζήματος... (έτσι φαίνεται τουλάχιστον!)
ReplyDeleteΣτην τελευταία φωτογραφία σου, το νερό φαίνεται ήδη να "πρασινίζει"! Είναι όντως έτσι ή πρόκειται για φωτογραφικό τρικ?!
Ανακατέψαμε και μάλιστα πολύ καλά τα συστατικά, αλλά δεν ξέρω τον λόγο για τον οποίο σχηματίστηκε αυτό το στρώμα. Όπως βλέπετε και στην παραπάνω κοινοποίηση απο μένα συμβαίνει το ίδιο ακριβώς πράγμα. Απ'οτι βλέπω από κοντά το νερό είναι ελαφρώς πράσινο αλλά όχι τόσο όσο φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία..μάλλον θα φταίει το φλας. :/
ReplyDeleteαυτο το ασπρο στρωμα δεν ειναι η αλβουμινη(το αυγο ασπριζει μονο οταν μαγειρευεται)!!!!!απο μια συζητηση που καναμε με τον κ. Κορμα, αυτο το ασπρο στρωμα πιθανοτατα να ειναι ασβεστιο(το οποιο υπαρχει σε μεγαλες ποσοτητες στο θαλασσινο νερο).
ReplyDeleteΠώς είναι δυνατόν να είναι το αυγό???? Πόση αλβουμίνη πια είχε αυτό το αυγό? Υπενθυμίζω ότι δεν βάλαμε αυγό στρουθοκάμηλου αλλά αυγό κότας!!! :-)) Και γιατι δεν εμφανίστηκε αμέσως, εάν ήταν η αλβουμίνη?
ReplyDeleteΑπό θέμα ποσότητας έχετε δίκιο ότι είναι πολύ αν και βάλαμε 2 αυγά κότας στο ίζημα...
ReplyDeleteΘέλω μόνο να προσθέσω πως αλβουμίνη είναι πρωτεϊνη και η μετουσίωσή της, δε συμβαίνει μόνο στο μαγείρεμα αλλά και με απότομες μεταβολές του pH. Μήπως το θαλασσινό νερό όταν το βάλαμε είχε pH γύρω στο 8 και όταν οι συνθήκες στη στήλη γίναν ανοξικές η τιμή pH έπεσε με αποτέλεσμα την μετουσίωση της πρωτεϊνης σε αυτήν την ουσία; Διάβασα επίσης πως η αλβουμίνη έχει την δυνατότητα να δεσμεύει ιόντα όπως Ca+2,Na κλπ.. Μήπως είναι συνδιασμός των 2 απόψεων;