Winogradsky column lab page!


File:Icons-flag-uk.png
Welcome to the Winogradsky column lab page! Students from the Departments of Biological Applications and Technology, University of Ioannina and Icthyology and Aquatic Environment, University of Thessaly, Greece and the Microbiology course, Faculty of Sciences, University of Cádiz, Spain, discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!

If you want to add a post, please feel free to contact the blog administrators (Hera Karayanni, Sokratis Papaspyrou or Kostas Kormas)!Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!


Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura, Ictiología y Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.


Winogradksy columns

Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854

Blog posts

Monday, 19 January 2015

Γεια σας κι από εμένα!!!Λίγες πληροφορίες για τη στήλη μου:Σε μπουκάλι 1 & 1/2 L τοποθετήθηκε ιλύς από το ποταμό Λούρο ανακατεμένη με 2 ολόκληρα αυγά (17.10.2014). Η υπόθεση που διατύπωσα ήταν αν με τον εμπλουτισμό της στήλης μόνο με αυγό θα μπορέσουμε να δούμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τις χρωματικές ζώνες που θα περίμενε κανείς κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ανάπτυξης. Έτσι το σφραγισμένο μπουκάλι τοποθετήθηκε δίπλα σε παράθυρο με άπλετο φως (κατά τις βροχερές και συννεφιασμένες μέρες, σχεδόν κάθε μέρα δηλαδή ας όψονται τα πανέμορφα Γιάννενα, γινόταν χ΄ρηση τεχνητού φωτός) και αφέθηκε να επιτελέσει το "έργο" του.  Δυστυχώς λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν υπάρχει φωτογραφία από την πρώτη ημέρα. Όμως δίπλα φαίνεται η στήλη όπως διαμορφώθηκε την 13η ημέρα (30.10.2014).Το νερό έχει θολώσει και πάνω από την ιλύς έχει δημιουργηθεί μια μαύρη στρώση η οποία με ήπια ανάδευση του μπουκαλιού δεξιά-αριστερά φαίνεται πως είναι ζελατινώδης σε υφή. 
ΑΣ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ... ΤΙ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ;;;
Στις 9.11.2014 έγινε απόπειρα να ανοίξω τη στήλη για πρώτη φορά καθώς το "φουσκωμένο" καπάκι έδειχνε πως η πίεση των αερίων στο εσωτερικό ήταν πολύ μεγάλη. Περιστρέφοντας το καπάκι άρχισε να αφρίζει σαν κουνημένο αναψυκτικό και να αναβλύζουν συνεχώς νερό και λάσπη. Όλο το εσωτερικό του μπουκαλιού αναμίχθηκε από μόνο του και πηχτός άσπρος αφρός "έτρεχε" για ώρα. Η μυρωδιά ήταν απαίσια. Κάτι μεταξύ σάπιου κρέατος και κλούβιου αυγού εκτεθειμένα στον ήλιο για μέρες. Αφού ηρέμησε,καθάρισα το εξωτερικό του μπουκαλιού συμπλήρωσα με νερό βρύσης όσο χρειαζόταν για να επανέλθει η στάθμη όπου ήταν και την πρώτη φορά και το άφησα σε ήρεμο μέρος με άπλετο φως για να επανέλθει. 
Η εικαστική παρέμβαση από τη λεκάνη ήταν απαραίτητη καθώς το χάος που δημιουργήθηκε κατά το άνοιγμα ήταν αηδιαστικό.

Μετά το άνοιγμα κι αφού πέρασε μία εβδομάδα (16.11.2014) το μπουκάλι παρουσιάζει αυτή την διπλανή εικόνα. Έχει επανέλθει πλήρως στην αρχική του μορφή, αυτή τη φορά όμως το νερό είναι πιο καφέ και η ζελατινώδης μάζα που ανέφερα παραπάνω έχει πιο ανοιχτό χρώμα. Ανάμεσα σε αυτή και το κύριο σώμα της ιλύος εμφανίζονται μαύρες περιοχές που μοιάζουν αρκετά με συσσωματώματα υλικών όπως φυλλαράκια, τσόφλια, νεκρές γαρίδες (μου στοίχισε η απώλεια τους κάναμε καλή παρέα). Πιστεύω πως με την ανακίνηση όταν άνοιξα το μπουκάλι οι διάφορες προσμίξεις που υπήρχαν στη λάσπη βρήκαν τρόπο να βγουν στην επιφάνεια.                                                                                  Στα Γιάννενα έπιασαν για τα καλά τα κρύα οπότε τη στήλη πλέον την έχω τοποθετήσει δίπλα στο καλοριφέρ και κάνω χρήση τεχνητού φωτός 8 ώρες την ημέρα. Ελπίζω τα βακτηριάκια μου να αντέξουν το κρύο!!!!!!

Στις 22.12.2014, ένα μήνα σχεδόν μετά την τελευταία παρατήρηση τα πράγματα άλλαξαν αρκετά. Το νερό έγινε πολύ σκούρο και ενώ η ιλύς στο υπόλοιπο δεν άλλαξε καθόλου η ζελατινώδης ζώνωση έγινε πιο στέρεη και μαύρισε σε πολλά σημεία. Κάτω από αυτή η ιλύς ξεκίνησε να "διαβρώνεται" και να εμφανίζει αχνές διαβαθμίσεις του γκρι-σκούρου γκρι.

Σε ένα γενικό πλάνο βλέπουμε πως έχει αλλάξει αρκετά στο χρώμα, γίνεται όλο και πιο σκούρα η στήλη. Στο πάνω μέρος του μπουκαλιού έχει στεγνώσει αφρός (ίσως;) και έχει δημιουργηθεί αυτός ο χρωματισμός στο μπουκάλι. Το νερό είναι θολό και σκούρο, η ζώνωση έντονα εμφανής και σε όλο το μήκος του μπουκαλιού έχει αρχίσει το χρώμα να γίνεται σκούρο γκρι προς μαύρο. Στο συμπαγές στρώμα ιλύος δεν έχει παρατηρηθεί καμία εμφάνιση κάποιας ομάδας βακτηρίων. Ενώ με μία πρώτη ματιά και χωρίς να εμβαθύνουμε είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν κυανοβακτήρια, πράσινα θειοβακτήρια, πορφυρά θειοβακτήρια ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος γνώστη αποικία μικροοργανισμού. Είχα την ελπίδα πως στην κορυφή σχηματιζόταν βιοφίλμ όμως πλέον αποδείχτηκε πως ήταν ξεραμένη ιλύς.
   
Γυρίζοντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων (04.01.2015-ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!) με περίμενε μία άσχημη, κατ' εμέ, έκπληξη... Το νερό είχε ξεθολώσει, η μαύρη ζώνωση είχε αφομοιωθεί σε μεγάλο βαθμό από την υπόλοιπη λάσπη και η ιλύς είχε γίνει πάλι πιο ανοιχτόχρωμη. Εδώ να σημειωθεί πως στο διάστημα των διακοπών η στήλη δεν βρισκόταν στο σκοτάδι και το κρύο. Την είχα αφήσει για φύλαξη σε συμφοιτήτριά μου η οποία ακολούθησε το πρόγραμμα που είχα εφαρμόσει για τις ώρες έκθεσης στο φως.                                                                                                 Βέβαια υπήρξε και ένα θετικό σημάδι. Στη βάση του μπουκαλιού άρχισαν να εμφανίζονται μαύρες περιοχές, ίσως από θειικό-αναγωγικά βακτήρια;;;                      Συνεχίζω την εφαρμογή τεχνητού φωτός 8 ώρες την ημέρα και περιμένω να αδω αλλαγές!!!
Στις 17.01.2015, τρεις μήνες ακριβώς από την κατασκευή της αποφάσισα να κάνω και δεύτερο άνοιγμα του μπουκαλιού, αφού για ακόμα μία φορά το καπάκι ήταν έτοιμο να εκραγεί από μόνο του σαν σαμπάνια. Πήρα λοιπόν γαντάκια (δεν την πατάω όπως την πρώτη φορά), λεκάνη (για ευνόητους λόγους) και μανταλάκι για τη μύτη και με την ελπίδα να μην μου κάνουν έξωση λόγω μυρωδιάς από την πολυκατοικία άνοιξα τη στήλη μου!!!

Η μυρωδιά τελικά ήταν πιο ανεκτή, το νερό που ανέβλυσε λιγότερο και ο αφρός πιο πηχτός και ανοιχτόχρωμος από την προηγούμενη φορά. Στις δύο πάνω φωτογραφίες φαίνεται πως είχε εξισορροπηθεί το περιεχόμενο περίπου μια ώρα μετά το άνοιγμα. Η μαύρη ζώνη που φαίνεται είναι αυτή που σας επισήμανα στις προηγούμενες εικόνες,η οποία έχει παρασυρθεί προς τα επάνω από τα αφρώδη εκκρίματα. Για άλλη μία φορά την άφησα να ηρεμήσει μόνη της και έπειτα πρόσθεσα όσο νερό ήταν αναγκαίο από τη βρύση. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η στήλη μου σήμερα, 19.01.2015. Έχει επέλθει ηρεμία από το άνοιγμα και πλέον φαίνεται καθαρά στον πάτο ο σχηματισμός μιας μαύρης ζώνης. Η ζώνη στο πάνω μέρος της ιλύος όλο και μικραίνει ενώ το νερό έχει αποκτήσει ένα σκούρο καφέ χρώμα. 
Δεν έχει εντυπωσιακούς χρωματισμούς όπως αυτές των συναδέλφων μου όμως αργά και σταθερά αναπτύσσεται κι αυτή.
Τριών μηνών είναι μόνο, μεγαλώνοντας θα μάθει!!! 


3 comments:

  1. Πολύ γλαφυρή η περιγραφή σου! Τελικά μεγαλώνει τίποτα μέσα στην στήλη σου; Τι υποδηλώνει η μαύρη μαύρη λάσπη; Μήπως να την αφήσεις λίγες μέρες έξω με ελαφρά ξεβιδωμένο το καπάκι;

    ReplyDelete
  2. Λογικά υπάρχουν βακτήρια στον πάτο του μπουκαλιού που θέλουν περιβάλλον χωρίς οξυγόνο για να μεγαλώσουν. Ίσως κάποια του γένους Clostridium που απαιτούν ανοξικές συνθήκες;;; Το έχω αφήσει σχεδόν 10 μέρες με ανοιχτό καπάκι και πλέον το νερό είναι ελαφρώς καφέ. Θα κάνω το συντομότερο ανάρτηση.

    ReplyDelete
  3. Λογικά υπάρχουν βακτήρια στον πάτο του μπουκαλιού που θέλουν περιβάλλον χωρίς οξυγόνο για να μεγαλώσουν. Ίσως κάποια του γένους Clostridium που απαιτούν ανοξικές συνθήκες;;; Το έχω αφήσει σχεδόν 10 μέρες με ανοιχτό καπάκι και πλέον το νερό είναι ελαφρώς καφέ. Θα κάνω το συντομότερο ανάρτηση.

    ReplyDelete