Welcome to the Winobloggers webpage! Students and professors from different universities meet to discuss their findings on Winogradsky columns they constructed! We learn how to formulate hypotheses, observe, comment, ask and reply to questions related to our scientific experiments.
Winogradsky column lab page!
Welcome to the Winogradsky column lab page! Students from the Departments of Biological Applications and Technology, University of Ioannina and Icthyology and Aquatic Environment, University of Thessaly, Greece and the Microbiology course, Faculty of Sciences, University of Cádiz, Spain, discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!
If you want to add a post, please feel free to contact the blog administrators (Hera Karayanni, Sokratis Papaspyrou or Kostas Kormas)!
Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!
Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura, Ictiología y Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.
Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854
Blog posts
Friday, 18 November 2011
Η στήλη μου μετά από 18 μέρες
Στην πρώτη εικόνα φαίνεται η στήλη την πρώτη ημέρα ενώ στη δεύτερη μετά από δυόμιση εβδομάδες. Τα στοιχεία εμπλουτισμού που προστέθηκαν είναι ένα αυγό ως πηγή θείου και ξερά φύλλα. Επίσης το νερό είναι βρύσης και όχι λίμνης. Βλέπουμε ότι το νερό έχει πάρει ένα καφέ σκούρο χρώμα και η λάσπη στη επιφάνεια της έχει μαυρίσει ενώ στην επιφάνεια του νερού έχουν αρχίσει να φαίνονται μερικά αερόβια. Επίσης φαίνονται και φυσαλίδες να βγαίνουν από τη λάσπη συνεχώς που πιθανότατα είναι μεταβολικά απόβλητα της φωτοσυνθετικής διαδικασίας και ίσως σε αυτό οφείλεται και η έντονη οσμή. Ποια είναι η γνώμη σας;
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Διαφορετική απ΄όσες έχουμε δει έως τώρα! Θα είχε ενδιαφέρον να βάζατε δίπλα και του/της συναδέλφου που ακολούθησε την ίδια επεξεργασία αλλά αντί νερού βρύσης έβαλε νερό λίμνης. Επίσης αναρωτιέμαι, τι να είναι τα 'μεταβολικά απόβλητα'. Και κάτι ακόμα: είναι όντως 'απόβλητα';!
ReplyDeleteΈχετε δίκιο. Θα ζητήσω μια φωτογραφία για να τις συγκρίνουμε. Πιθανόν οι φυσαλίδες να προέρχονται από το οξυγόνο που παράγεται κατά την αντίδραση της φωτοσύνθεσης. όμως η έντονη οσμή ίσως να οφείλεται στο υδρόθειο που παράγεται. Όσο για τα 'απόβλητα', μάλλον χρησιμοποίησα λάθος λέξη. Αυτό που εννοούσα είναι τα προϊόντα που παράγονται από τις διάφορες αντιδράσεις που πραγματοποιούνται.
ReplyDeleteΆχρηστα για κάποιους αλλά πού χρήσιμα για κάποιους άλλους...
ReplyDelete