Welcome to the Winobloggers webpage! Students and professors from different universities meet to discuss their findings on Winogradsky columns they constructed! We learn how to formulate hypotheses, observe, comment, ask and reply to questions related to our scientific experiments.
Winogradsky column lab page!
Welcome to the Winogradsky column lab page! Students from the Departments of Biological Applications and Technology, University of Ioannina and Icthyology and Aquatic Environment, University of Thessaly, Greece and the Microbiology course, Faculty of Sciences, University of Cádiz, Spain, discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!
If you want to add a post, please feel free to contact the blog administrators (Hera Karayanni, Sokratis Papaspyrou or Kostas Kormas)!
Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!
Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura, Ictiología y Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.
Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854
Blog posts
Sunday, 6 November 2011
Wino 2011-2012
Η αλλαγή στη στήλη άρχισε να φαίνεται από την πρώτη μέρα μετά την κατασκευή της. Το νερό αρχικά ήταν πιο σκούρο, μαύρο και κατέληξε μπλε. Το ίζημα επίσης έχει πάρει ένα μωβ-μπλε χρώμα. Δεν υπάρχει κάποια πιθανή πηγή χρωστικής που μπορεί να ευθύνεται για το χρώμα αυτό. Μια υπόθεση είναι ότι λόγω της ύπαρξης κάστανων και καρυδιών στα υλικά εμπλουτισμού εμφανίστηκε μπλε χρώμα εξαιτίας των χημικών στοιχείων Mn και P που περιέχονται σε αυτά σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης, έντονη είναι η δημιουργία φυσαλίδων που ξεκινούν από το ίζημα και καταλήγουν στην επιφάνεια, ενώ η οσμή είναι ενδεικτική των ανοξικών συνθηκών. Ποιά είναι η γνώμη σας ;
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Είναι αλήθεια ότι κάποιες οξειδωμένες μορφές του Mn έχουν μπλε χρώμα. Μπλε χρώμα έχουν και οι φυκοκυανίνες. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί...
ReplyDeleteΜήπως μπορεί να είναι και άνθιση κάποιων κυανοβακτηρίων; Αν βλέπαμε μερικές σταγόνες στο μικροσκόπιο...
ReplyDeleteΚΚ
Πολύ ωραίο το μπλε χρώμα αλλά θες να μας πεις δυο λόγια για το τι ακριβώς πρόσθεσες κατά την εκκίνηση της στήλης? Τα κυανοβακτηρία από που τα υποθέσατε από το χρώμα και αυτά? Τόσο εύκολο είναι λοιπόν να προσδιορίσουμε μικροοργανισμούς με το μάτι??
ReplyDeleteΤα υλικά εμπλουτισμού της στήλης περιλαμβάνουν : καθαρό-οικολογικό χαρτί κυτταρίνης, corn flakes ολικής άλεσης, κάστανα, καρύδια. Όσον αφορά τις φυκοκυανίνες, είναι υδατοδιαλυτές, αλλά εμπερικλείονται μέσα σε θυλακοειδείς μεμβράνες, δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πηγή του χρώματος. Σχετικά με το Mn που ανέφερα ότι μπορεί να δώσει το μπλε χρώμα, αποτελεί το 54% των στοιχείων που υπάρχουν στο κάστανο.
ReplyDeleteΌταν βλέπουμε τα νερά μιας λίμνης να χρωματίζονται είναι επειδή ελευθερώνονται οι φωτοσυνθετικές χρωστικές στο περιβάλλον;
ReplyDeleteNαι, έχετε δίκιο. Το χρώμα προέρχεται από το μήκος κύματος που απορροφάται και εκπέμπεται από τις φωτοσυνθετικές χρωστικές.
ReplyDeleteΜήπως να φέρεις λίγο νερό στο εργαστήριο να το δούμε στο μικροσκόπιο;
ReplyDeleteΕμφανίστηκαν στην επιφάνεια αποικίες μυκήτων λευκού χρώματος με εμφανείς υφές...
ReplyDelete