Winogradsky column lab page!


File:Icons-flag-uk.png
Welcome to the Winogradsky column lab page! Students from the Departments of Biological Applications and Technology, University of Ioannina and Icthyology and Aquatic Environment, University of Thessaly, Greece and the Microbiology course, Faculty of Sciences, University of Cádiz, Spain, discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!

If you want to add a post, please feel free to contact the blog administrators (Hera Karayanni, Sokratis Papaspyrou or Kostas Kormas)!



Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!


Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura, Ictiología y Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.


Winogradksy columns

Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854

Blog posts

Tuesday 15 November 2011

ΒΕΤ 2011-2012

Την πρώτη ημέρα κατασκευής της στήλης σχηματίστηκε μία γκρι ζώνωση σε ένα από τα ανώτερα τμήματα του ιζήματος, η περίμετρος της οποίας παρουσίασε μικρή αύξηση. Η παρουσία της εν λόγω ζώνης πιθανόν οφείλεται στα CαCO3 και CαSO4 που χρησιμοποιήθηκαν ως εμπλουτιστικά υλικά. Αναφορικά με την οσμή, αυτή των πρώτων ημερών θύμιζε θαλασσινό νερό (η αύξηση της αλατότητας πιθανόν να οφείλεται στην παρουσία ιόντων SO42-) ενώ με την πάροδο των ημερών η οσμή ήταν χαρακτηριστική των ιόντων NH4+ και της NH3, η παρουσία των οποίων πιθανόν να αιτιολογείται από το υλικό εμπλουτισμού (λίπασμα με πηγή NH4+). Παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της θολερότητας του νερού, λόγω της παρουσίας αιωρούμενων σωματιδίων (δεν διακρίνονται με σαφήνεια στις φωτογραφίες) σε όλο τον όγκο του υγρού αρχικά και τον σχηματισμό στην επιφάνεια του νερού ενός λεπτού στρώματος "λευκών" στιγμάτων, με την πάροδο των ημερών. Εμφανής είναι και η παρουσία φυσαλίδων που ξεκινούν από το ίζημα και ανέρχονται στην επιφάνεια του νερού. Μία ακόμη λεπτομερής αλλαγή που παρατηρήθηκε στο ίζημα αφορά την απουσία των εμφανών κόκκων του λιπάσματος σε ορισμένα σημεία στα τοιχώματα της στήλης…

4 comments:

  1. Νομίζω ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξή της! Οι φυσαλίδες τι είναι;

    ReplyDelete
  2. Η παρουσία των φυσαλίδων στην επιφάνεια του νερού πιθανώς οφείλεται στο οξυγόνο που παγιδεύτηκε στην ιλύ κατά την πλήρωση της στήλης. Πράγματι διαπιστώθηκε πως η άσκηση μικρής πίεσης στα τοιχώματα του μπουκαλιού προκαλεί την έκλυση φυσαλίδων, ενώ επιπρόσθετα είναι εμφανής και η παρουσία μερικών στο ίζημα.

    ReplyDelete
  3. Χμμμμ....άλλα αέρια που μπορεί να ελευθερώνονται; Ειδικά αν έχει καμιά περίεργη οσμή η στήλη!

    ReplyDelete
  4. Δεν παρατηρήθηκε κάποια αλλαγή στην οσμή που πιθανώς να αιτιολογεί την ύπαρξη άλλων αερίων (π.x Η2S που αναμένεται να παραχθεί από τα θειοαναγωγικά βακτήρια λόγω της αναγωγής των θειϊκών, SO42-), αλλά η χαρακτηριστική οσμή της NH3 πιθανώς αιτιολογείται και από την ύπαρξη απονιτρωτικών βακτηρίων που ευθύνονται για την μετατροπή των νιτρικών, NO3-, σε αέριες ενώσεις του αζώτου (Ν2, Ν2Ο). Ποια είναι η δική σας γνώμη; Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι στα εμπλουτιστικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν περιλαμβάνονται: ροκανίδι, ασβέστης (CαCO3), λίπασμα με παρεμποδιστή νιτροποίησης του αζώτου DMPP (8,0% NH4+, 7,0% NO3-, 9% P2O5, 15% K2O, 2% MgO, 6% S, 0,02% Β, 0,06 Fe2+, 0,01% Zn2+) και γύψος (CαSO4).

    ReplyDelete