Winogradsky column lab page!


File:Icons-flag-uk.png
Welcome to the Winogradsky column lab page! Students from the Departments of Biological Applications and Technology, University of Ioannina and Icthyology and Aquatic Environment, University of Thessaly, Greece and the Microbiology course, Faculty of Sciences, University of Cádiz, Spain, discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!

If you want to add a post, please feel free to contact the blog administrators (Hera Karayanni, Sokratis Papaspyrou or Kostas Kormas)!



Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!


Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura, Ictiología y Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.


Winogradksy columns

Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854

Blog posts

Saturday, 24 March 2012

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος

8η ΟΜΑΔΑ: Σωτήριος Οικονόμου- Ελένη Νίτσιου


Έφτασε τελικά και η σειρά μας ώστε να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις στην στήλη μας.
Αρχικά μια σύντομη περιγραφή του πειράματος: σ' ένα άδειο μπουκάλι 1,5 λίτρου τοποθετήθηκε άμμος από την παραλία του Αναύρου ανακατεμένη με αυγό ως πηγή θείου  και κομματάκια κομφετί ως πηγή γλυκόζης. Έπειτα η στήλη τοποθετήθηκε ακίνητη σε φυσικό φως. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από την πρώτη μέρα κιόλας υπάρχει έντονη μυρωδιά προερχόμενη από την στήλη και με το πέρασμα τον ημερών αυξάνει!!
Φωτογραφία 1: Η στήλη τη νύχτα έπειτα από 4 ημέρες. 
Στην φωτ. 1 παρατηρούμε ότι το ίζημα ιδιαίτερα σκούρο και μέσα στο νερό υπάρχουν αιωρούμενοι λευκοί όγκοι σωματιδίων.

Φωτογραφία 2: Η στήλη στις 19/04
Στην φωτ. 2 είναι εμφανέστατη η αύξηση της σκουρότητας του νερού προς ένα έντονο καφέ χρώμα.
Φωτογραφία 3: Πανοραμική άποψη της στήλης Winogradsky
Στην φωτ. 3 διακρίνεται πεντακάθαρα η μεγάλη λευκή, συμπαγής μάζα, επάνω στην οποία υπάρχουν και μαύροι πληθυσμοί άλλων μικροοργανισμών, πολλοί διάσπαρτοι λευκοί μικροοργανισμοί σε όλη την επιφάνεια του νερού καθώς και μια ακόμη μεγάλη μάζα κάτω αριστερά πάνω στο τοίχωμα του μπουκαλιού.

No comments:

Post a Comment