Winogradsky column lab page!


File:Icons-flag-uk.png
Welcome to the Winogradsky column lab page! Students from the Departments of Biological Applications and Technology, University of Ioannina and Icthyology and Aquatic Environment, University of Thessaly, Greece and the Microbiology course, Faculty of Sciences, University of Cádiz, Spain, discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!

If you want to add a post, please feel free to contact the blog administrators (Hera Karayanni, Sokratis Papaspyrou or Kostas Kormas)!



Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!


Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura, Ictiología y Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.


Winogradksy columns

Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854

Blog posts

Sunday 6 November 2011

Wino 2011-2012



Η αλλαγή στη στήλη άρχισε να φαίνεται από την πρώτη μέρα μετά την κατασκευή της. Το νερό αρχικά ήταν πιο σκούρο, μαύρο και κατέληξε μπλε. Το ίζημα επίσης έχει πάρει ένα μωβ-μπλε χρώμα. Δεν υπάρχει κάποια πιθανή πηγή χρωστικής που μπορεί να ευθύνεται για το χρώμα αυτό. Μια υπόθεση είναι ότι λόγω της ύπαρξης κάστανων και καρυδιών στα υλικά εμπλουτισμού εμφανίστηκε μπλε χρώμα εξαιτίας των χημικών στοιχείων Mn και P που περιέχονται σε αυτά σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης, έντονη είναι η δημιουργία φυσαλίδων που ξεκινούν από το ίζημα και καταλήγουν στην επιφάνεια, ενώ η οσμή είναι ενδεικτική των ανοξικών συνθηκών. Ποιά είναι η γνώμη σας ;

8 comments:

  1. Είναι αλήθεια ότι κάποιες οξειδωμένες μορφές του Mn έχουν μπλε χρώμα. Μπλε χρώμα έχουν και οι φυκοκυανίνες. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί...

    ReplyDelete
  2. Μήπως μπορεί να είναι και άνθιση κάποιων κυανοβακτηρίων; Αν βλέπαμε μερικές σταγόνες στο μικροσκόπιο...

    ΚΚ

    ReplyDelete
  3. Πολύ ωραίο το μπλε χρώμα αλλά θες να μας πεις δυο λόγια για το τι ακριβώς πρόσθεσες κατά την εκκίνηση της στήλης? Τα κυανοβακτηρία από που τα υποθέσατε από το χρώμα και αυτά? Τόσο εύκολο είναι λοιπόν να προσδιορίσουμε μικροοργανισμούς με το μάτι??

    ReplyDelete
  4. Τα υλικά εμπλουτισμού της στήλης περιλαμβάνουν : καθαρό-οικολογικό χαρτί κυτταρίνης, corn flakes ολικής άλεσης, κάστανα, καρύδια. Όσον αφορά τις φυκοκυανίνες, είναι υδατοδιαλυτές, αλλά εμπερικλείονται μέσα σε θυλακοειδείς μεμβράνες, δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πηγή του χρώματος. Σχετικά με το Mn που ανέφερα ότι μπορεί να δώσει το μπλε χρώμα, αποτελεί το 54% των στοιχείων που υπάρχουν στο κάστανο.

    ReplyDelete
  5. Όταν βλέπουμε τα νερά μιας λίμνης να χρωματίζονται είναι επειδή ελευθερώνονται οι φωτοσυνθετικές χρωστικές στο περιβάλλον;

    ReplyDelete
  6. Nαι, έχετε δίκιο. Το χρώμα προέρχεται από το μήκος κύματος που απορροφάται και εκπέμπεται από τις φωτοσυνθετικές χρωστικές.

    ReplyDelete
  7. Μήπως να φέρεις λίγο νερό στο εργαστήριο να το δούμε στο μικροσκόπιο;

    ReplyDelete
  8. Εμφανίστηκαν στην επιφάνεια αποικίες μυκήτων λευκού χρώματος με εμφανείς υφές...

    ReplyDelete