Winogradsky column lab page!


File:Icons-flag-uk.png
Welcome to the Winogradsky column lab page! Students from the Departments of Biological Applications and Technology, University of Ioannina and Icthyology and Aquatic Environment, University of Thessaly, Greece and the Microbiology course, Faculty of Sciences, University of Cádiz, Spain, discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!

If you want to add a post, please feel free to contact the blog administrators (Hera Karayanni, Sokratis Papaspyrou or Kostas Kormas)!



Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!


Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura, Ictiología y Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.


Winogradksy columns

Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854

Blog posts

Sunday 18 January 2015

Στήλη Winogradsky εν δράση.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις όχθες του ποταμού Λούρου στις 17/10/14. Για την κατασκευή της στήλης χρειάστηκε ένα μπουκάλι νερό του ½ λίτρου και ιλύς από τις όχθες του  ποταμού Λούρου. Το μπουκάλι χωρίστηκε σε τρία μέρη. Στο κατώτερο επίπεδο προστέθηκε λάσπη με έναν κρόκο αυγού και κομμάτια εφημερίδας. Από επάνω προστέθηκε λάσπη, χωρίς περαιτέρω προσθήκες και τέλος νερό από τον ποταμό. Το μπουκάλι έπειτα σφραγίστηκε.


Αρχικά αναπτύχθηκε σε εσωτερικό χώρο με θερμοκρασία δωματίου, περίπου στους 20οC, σε κίτρινο φωτισμό, ο οποίος διαρκούσε 3-6 ώρες την ημέρα.  Η πειραματική υπόθεση που διατυπώθηκε, αφορούσε την προσθήκη ενός κουταλιού του γλυκού, φυσικό χυμό πορτοκάλι. Δυστυχώς, μέσα στις επόμενες ημέρες η στήλη ανακινήθηκε έντονα και δεν υπήρχε κανένα περαιτέρω αποτέλεσμα.     

Έτσι έγινε ακόμα μια προσπάθεια. Αυτή τη φορά η στήλη εμπεριέχει νερό βρύσης και οι συνθήκες είναι οι ίδιες, με τη διαφορά ότι ο φωτισμός είναι λευκός. Στο μπουκάλι επικρατούν ανοξικές συνθήκες. 

Συνεπώς, η νέα πειραματική υπόθεση αφορά τον φωτισμό. Και στις δύο περιπτώσεις, η στήλη έμεινε το ίδιο χρονικό διάστημα, υπό κίτρινο και έπειτα υπό λευκό φωτισμό. Στον λευκό φωτισμό τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: 
  •       Με το άνοιγμα του μπουκαλιού, η μυρωδιά είναι έντονη και γίνεται αισθητή η μυρωδιά του θείου.
  •      Στην επιφάνεια του νερού έχει αναπτυχθεί μεμβράνη με φυσαλίδες, χρώματος καφέ-πράσινο.
  •    Στη λάσπη δεν υπάρχουν διαφορές στους χρωματισμούς.







                                         

1 comment:

  1. Χμμμ...η στήλη ανακινήθηκε έντονα κοινώς έπεσε, σωστά; Τι επιπτώσεις είχε η πτώση; Έβγαλες το νερό με τον χυμό πορτοκαλιού και πρόσθεσες νερό βρύσης σωστά; Νερό βρύσης προσθέσατε η Στέλλα και εσύ. Μπορεί αυτό να επηρέασε τις στήλες σας;

    ReplyDelete