Winogradsky column lab page!


File:Icons-flag-uk.png
Welcome to the Winogradsky column lab page! Students from the Departments of Biological Applications and Technology, University of Ioannina and Icthyology and Aquatic Environment, University of Thessaly, Greece and the Microbiology course, Faculty of Sciences, University of Cádiz, Spain, discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!

If you want to add a post, please feel free to contact the blog administrators (Hera Karayanni, Sokratis Papaspyrou or Kostas Kormas)!



Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!


Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura, Ictiología y Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.


Winogradksy columns

Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854

Blog posts

Thursday, 5 January 2012

Η στήλη που είναι γνωστή ως "Η Στήλη" - The Column

Καλησπέρα σας. Πριν μερικούς μήνες έφτιαξα και εγώ μια στήλη Winogradsky και την αναρτώ. Για να την δούμε λοιπόν.
Τι βάλαμε μέσα?
Νερό και χώμα λίμνης, αυγό (μαζί με τσόφλι), χαρτί, σοκολάτα γάλακτος, μπανάνα, ζάχαρη (ακατέργαστη) και φύλλα δέντρων. Όλα τα υλικά αναμίχθηκαν με το χώμα πριν την δημιουργία της στήλης.
Τι συνθήκες επικρατούσαν?
Η "Στήλη" τοποθετήθηκε σε εξωτερικό χώρο έτσι για να κάνουμε κάτι διαφορετικό και για να δούμε αν υπάρχουν σκληροπυρηνικοί οργανισμοί που αντέχουν το κρύο.
Τις πρώτες εβδομάδες η στήλη έμοιαζε όπως στην φωτογραφία 1.0. Και από μια διαφορετική οπτική γωνία στην 1.1. (Οι φωτογραφίες πηγαίνουν ζικ ζακ). Όπως φαίνεται στην αρχή έχουμε πράσινο χρώμα, θολερώτητα και φυσαλίτσες. Επίσης, υπήρχε πράσινη γλίτσα και μια έντονη μυρωδιά θείου (δεν το βλέπουμε αλλά το μυρίζαμε). Άρα μπορούμε να υποθέσουμε με το φτωχό μας το μυαλό πως αναπτυσσόντουσαν θειώδη βακτήρια (αφρίζουσα επιφάνεια και μυρωδιά θείου) και φωτοσυνθετικά βακτήρια καθώς υπήρχε ηλιοφάνεια εκείνες τις μέρες.

Πέρασε λοιπόν ο καιρός και πιάσαν τα κρύα και οι βροχές, το μεγάλωμα της νύχτας και οι ομίχλες. Με λίγα λόγια δεν είχαμε αρκετή ηλιοφάνεια ειδικά τις πρωινές ώρες καθώς η "Στήλη" είχε τοποθετηθεί ανατολικά και μετά τις 9,30 π.μ. δεν την έβλεπε ο ήλιος. Οπότε αυτό που βλέπουμε στα επόμενα flashbacks είναι πως χάθηκε το πρασινοπό χρώμα, το νερό "χλώμιασε" και αναπτύχθηκαν μύκητες.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό?
Κατά πάσα πιθανότητα τα βακτήρια δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στην αλλαγή των συνθηκών και οι μύκητες είναι αυτοί που κληρονόμησαν την διαθήκη τους. Δηλαδή, τα θρεπτικά συστατικά τους. Αν και για αποσύνθεση και αποικοδόμηση στην επιφάνεια τώρα δεν με κάθεται καλά αλλά ίσως είναι από υλικά που ανέβηκαν στην επιφάνεια. Επισυνάπτονται και οι φωτογραφίες 2.0 και 2.1. (Παίρνουμε και μια γεύση από λίγο μωσαϊκό δαπέδου.
Τέλος, επισυνάπτω και μια εικόνα 3.0 από λίγες μέρες πρίν. Το χρώμα δεν άλλαξε είναι ίδιο με αυτό στις φωτογραφίες 2 απλά είναι από νυχτερινή λήψη. Όπως παρατηρείτε υπάρχει κάτι σαν υφή μύκητα, μπορεί να είναι αποικοδομητής?
Διόλου απίθανο.
Τι θα κάνουμε όμως από εδώ και πέρα. Μια επιλογή είναι να κλωτσίσουμε την στήλη και να πέσει το νερό με το τέλος του εξαμήνου. Η άλλη επιλογή είναι να δούμε τι θα συμβεί αν αυξήσουμε την θερμοκρασία και την εκθεση του φωτός, καθώς είμαστε περίεργοι τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση. Μας βλέπω για την 2ή εκδοχή της περιέργειας.
Αυτά λοιπόν μέχρι στιγμής. Για οτιδήποτε νεότερο επικοινωνούμε. Οβερ.

8 comments:

  1. Για creme brulee μιλούσαμε πέρσι και φέτος το γυρίσαμε σε milkshake! Αλήθεια, τί υπόθεση κρύβεται πίσω από την προσθήκη μπανάνας και σοκολάτας; Πάντως αν και σε εσάς δεν κάθετε καλά φαίνεται ότι οι μύκητες το διασκεδάζουν. Αποικοδομούν λοιπόν την οργανική ύλη;

    ReplyDelete
  2. Τώρα που το λέτε φέρνει λίγο σε milkshake με τρούφα στην επιφάνεια. Όσο για την μπανάνα η ιστορία έχει ως εξής. Η μπανάνα περιέχει κάλιο όπως λένε αρχαίες προφητείες και επίσης την στιγμή που σκεφτόμουν τα συστατικά έτρωγα μπανάνα και είπα στον εαυτό μου. "Δεν πετάω και 2 μπουκιές μπανάνα εκεί μέσα.

    Για την σοκολάτα λέω έχει μαγνήσιο, είναι γάλακτος (milkshake :P ) είναι γλυκιά και μου αρέσει. Γιατί να μην αρέσει και στους μικροοργανισμούς, εφόσον η ζάχαρη και σχετικές τροφές είναι από τις καλύτερες πηγές ενέργειας.

    Επιπλέον, να πω και την υπόθεση για το χαρτί. Στην πραγματικότητα είναι χαρτοπετσέτα με την υπόθεση αν θα είναι εξ ίσου καλό συστατικό όπως η εφημερίδα.

    Η μύκητες πρέπει να ξεφαντώνουν, απλά θα περίμενα να έχουμε περισσότερους στον πυθμένα (που ίσως έχουμε). Αδιαμφισβήτητα, πρέπει να υπάρχει αποικοδόμηση.

    ReplyDelete
  3. Το η στο μύκητες είναι επίτηδες κατά λάθος.

    ReplyDelete
  4. Χμμμ...Πάει και ανάποδα; Δηλαδή ότι αρέσει στους μύκητες μπορεί να αρέσει και σε εμάς...;!

    ReplyDelete
  5. Το χμμμ και η ερώτηση αν "πάει και ανάποδα" το λαμβάνω πως σημαίνει πως είναι σωστό εξού και το χμμ και το αν πηγαίνει και ανάποδα σημαίνει πως πηγαίνει σίγουρα από τη μια οδό. Την ανάποδη του ανάποδα δηλαδή αυτό που αρέσει σε εμάς αρέσει και στους μύκητες.

    Τώρα θα μιλήσω πολύ θεωρητικά και φανταστικά. + του ότι είναι 12+ το βράδυ και άυπνος μπορεί να μην βγάζω πολύ νόημα. Οι μικροοργανισμοί πάνω κάτω χρειάζονται τα ίδια θρεπτικά μεταξύ τους για να συνθέτουν το γενετικό υλικό τους στην universal κωδικοποίηση του ΔΝΑ. Υπάρχει μια διαφοροποίηση στον τρόπο αξιοποίησης και χειρισμού των συστατικών από είδος σε είδος.
    Με ήρθε μια ιδέα, πως αν μπορούσαμε να πιάσουμε ένα κύτταρο από το σώμα μας και να το αφήσουμε κάτω και να το δούμε θα βλέπαμε πως μπορούμε να το καλλιεργείσουμε όπως τα βακτήρια που έχουμε δει. Με διαφοροποιήσεις πάνδα. Δηλαδή ό,τι αρέσει σε ένα βακτήριο ή σε έναν μύκητα πάνω κάτω θα αρέσει και στο κύτταρο. Τώρα ώς άνθρωποι όμως υπάρχει το πρακτικό πρόβλημα πως δεν μπορούμε να φάμε όπως οι μικροοργανισμοί.

    Ένα κομβικό σημείο είναι πως αν λάβουμε ως παράδειγμα τους μύκητες τους αποικοδομητές δεν ακόμη και αν είχαμε τρόπο να λάβουμε την τροφή δεν θα μπορούσαμε να την αξιοποιήσουμε σύμφωνα με την εξελικτική οδό που είχαμε τόσα χρόνια.

    ReplyDelete
  6. Και τώρα που ακούω το Mr. Cab driver αξίζει να πω πως πιστεύω με το φτωχό μου μυαλό πως αν έχουμε ένα βακτήριο και έναν άνθρωπο και την αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης για τον κάθε ένα θα μπορούσαμε να έχουμε την αξιοποίησή της από τα κύτταρα για παραγωγή ενέργειας. Γιατί έτσι όπως το φαντάζομαι η διάσπαση στα σάκχαρα θα γίνει και από τους 2. τώρα για τα άλλα συστατικά δεν το σκέφτηκα.

    Βέβαια υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα να λέω μπαρούφες και να μην υπάρχει καμία βάση σε αυτά που λέω.
    Απλά έκανα μια σκέψη πως σαρκοφάγοι χρησιμοποιούμε άμυλο, φυτοφάγοι χρησιμοποιούνε κυτταρίνη. Τα οποία όμως έχουν διαφορά το α και το β στον δεσμό. Δηλαδή απλά αλλάζει ο άνθρακας που γίνεται η ένωση και το τερτίπι. Αλλά αυτό που θέλουμε από την διάσπαση αυτών των 2 είναι το ίδιο και εξυπηρετεί την ίδια ανάγκη.

    ReplyDelete
  7. Πάρα πολλά θέματα έχει αυτή η στήλη...!
    1. Γιώργη, επειφή το άφησες έξω σημαίνει ότι θα επιλέγονταν οι ψυχρόφιλοι; Μάλλον επειδή το εύρος της θερμοκρασίας αλλάζει πολύ περισσότερο έξω απ' ότι μέσα δεν είμαστε και πολύ σίγουροι γι'αυτό Αυτοί αναπράγονται πολύ αργά και ίσως γι'αυτό να μην είδες και θεαματικές (χρωματικές) αλλαγές)
    2. Φωτοσύνθεση γίνεται μόνον όταν υπάρχει ήλιος...; απυεθείας δηλαδή ηλιακή ακτινοβολία και μόνο τότε;
    3. Μάλλον η στήλη σου είναι ένα φεστιβάλ μυκήτων/ζυμώσεων καθώς πρέπει να έχει πολύ υψηλή συγκέντρωση σακχάρων (ακόμη και τα φύλλα στην ουσία είναι άμυλο-->γλυκόζη). Όταν σε ένα "θρεπτικό μέσο" υπάρχουν τόσα σάκχαρα, οι μύκητες είναι κατά πολύ ανταγωνιστικοί έναντι των βακτηρίων και μάλλον επικράτησαν

    Μην διανοηθείς και κλωτσήσεις τη στήλη, αναμένονται θεαματικές αλλαγές την άνοιξη, όταν πια θα έχουν τελειώσει και τα σάκχαρα!

    ΚΚ

    ReplyDelete
  8. Ελπίζω τα θέματα της στήλης να είναι καλά :Ρ

    Θα ξεκινήσω από την φωτοσύνθεση. Φωτοσύνθεση φυσικά και δεν θα γίνει μόνο όταν το χτυπάει ο ήλιος απευθείας. Να μην ξεχνάμε πως ακόμη και σε τροπικό δάσος για παράδειγμα το φυτά που βρίσκονται κάτω από το πυκνό φύλλωμα των ψηλών δέντρων φωτοσυνθέτουν. Το μυστικό βρίσκεται στην ένταση και την διάρκεια έκθεσης γενικά στο φως.
    Αυτό με το φεστιβάλ ακούγεται αρκετά καλό και πιασάρικο. Την στήλη θα την κρατήσω μέχρι να δω θεαματικές αλλαγές που θα κλέψουν την παράσταση, αλλά μετά τι να την κάνω?
    Για το 1 δεν έχω να πω κάτι άλλο με καλύψατε.

    ReplyDelete