- ένα αυγό (ολόκληρο) το οποίο αποτέλεσε πηγή θείου
- ξερά φύλλα δέντρου (πηγή κυτταρίνης)
- κομματάκια χαρτιού(πηγή άνθρακα)
Υπόθεση του πειράματος μας ήταν να δούμε εάν θα υπάρξει ανάπτυξη μικροοργανισμών στη στήλη υπό τις συνθήκες που δημιουργήσαμε, δηλαδή πως θα επηρεάσουν την μικροργανισμική ανάπτυξη τα επιλεγμένα υλικά εμπλουτισμού, το είδος του νερού που προσθέσαμε, η παρουσία φωτός, και εάν ναι, τι είδους μικροοργανισμοί αναπτύχθηκαν। Και επίσης, εάν είναι αναμενόμενα τα αποτελέσματα που θα λάβουμε.
Αποτελέσματα:Καταρχήν, θα ήθελα να αναφέρω πως κατά την διάρκεια της όλης περιόδους παρατήρησης της στήλης, επικρατούσαν όχι σταθερές καιρικές συνθήκες, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα εναλλαγές στην θερμοκρασία, καθώς επίσης και στον φωτισμό, γεγονός που πιθανότατα θα έχει επηρεάσει ως ένα βαθμό την ανάπτυξη των μικροοργανισμών στη στήλη। Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που κατά καιρούς επικράτησαν, αυτό πιθανώς, θα προκάλεσε μείωση της ανάπτυξης των μικροοργανισμών λόγω του ότι αυτές οι θερμοκρασίες δεν είναι βέλτιστες για την ανάπτυξη αυτών.
Έντεκα ημέρας, μετά την διαξαγωγή του πειράματος
Παρατηρούμε αύξηση της θολερότητας, όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό όμως।
28η
ημέρα
Παρατηρούμε ότι η στήλη του νερού έχει αποκτήσει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα, γεγονός που δηλώνει την έναρξη της αποικοδομητικής δραστηριότητας των μικροοργανισμών.
Η οσμή της στήλης είναι δυσάρεστη, και αυτό ποθανόν οφείλεται στην αναερόβια ζύμωση που πραγματοποιείται στο ίζημα από τους αναερόβιους μικροοργανισμούς.
37η
ημέραΠαρατηρούμε ότι η στήλη του νερού έχει αποκτήσει σκούρο μαύρο χρώμα, καθώς επίσης και το ίζημα, γεγονός που δηλώνει ότι υπάρχει πλήρης μικροοργανισμική δραστηριότητα στη στήλη του νερού και ότι επικρατούν αναερόβιες συνθήκες, πιθανόν αναπτύσσεται το Clostridium
το οποίο χρησιμοποιεί ως υπόστρωμα την κυτταρίνη, την οποία έιχαμε προσθέσει σαν υλικό εμπλουτισμού.
Ενώ στην επιφάνεια βλέπουμε μια λεπτή στρώση πράσινου χρώματος, που πιθανόν είναι κυανοβακτήρια (φωτοσυνθετικά βακτήρια)
46η
ημέραΠαρατηρούμε ότι πλέον η στήλη του νερού έχει αποκτήσει ένα πορφυρό χρώμα, οπού και μπορούμε να συμπεράνουμε πως έχουν αναπτυχθεί πορφυρά μη-θειικά βακτήρια।
Το ίζημα παραμένει μαύρο।
Στην επιφάνεια επικρατεί ακόμη η πράσινη στρώση, οπότε συνεχίζουν την ανάπτυξή τους τα κυανοβακτήρια।
67η
ημέραΜετά από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, σαν συνέπεια είχε την εικόνα που βλέπουμε!
Η τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, πιθανόν προκάλεσαν αναστολή της κυτταρικής ανάπτυξης, και ίσως να επείλθε και θάνατος τον κυττάρων που ειχαν αναπτυχθει.
Αυτή είναι η εως τώρα εξέλιξη της στήλης!
Συμπερασματικά, με βάση την αρχική μας υπόθεση, μπορώ αν πω ότι παρόλο που κατά την χρονική διάρκεια του πειράματος υπήρξαν αρκετές διακυμάνσεις στην θερμοκρασία, και στον φωτισμό, και επίσης το ότι χρησιμοποίησα νερό βρύσης, τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά, διότι παρατηρήθηκε η αναμενόμενη μικροοργανισμική ανάπτυξη, εκτός των πορφυρών και πράσινων θειοβακτηρίων, που πιθανόν να οφείλεται στην χρήση του νερού βρύσης, έναντι του νερού της λίμνης.
Θα ήθελα να διευκρινήσω ότι το Clostridium αναπτύσσεται μόνο στο ίζημα, όπου επικρατούν αναερόβιες συνθήκες, και χρησιμοποιεί τη κυτταρίνη,διάσπαση αυτής σε γλυκόζη,και πραγματοποιεί αναερόβια ζύμωση, όπου παράγονται πραπροιόντα τα οποία χρησιμεύουν ως τροφή για άλλα αναερόβια βακτήρια, όπως π.χ το Desulfovibrio,το οποίο παράγει το H2S που προσδίδει και την χαρακτηριστική μυρωδιά στη στήλη!
ReplyDeleteΦαίνεται ότι το ίζημα δεν έχει παρουσιάσει αλλάγες. Ισχύει ή με ξεγελάνε οι φωτογραφίες;
ReplyDeleteΌχι, το ίζημα έχει παρουσιάση αλλαγές, έχει αποκτήσει ένα πιο σκούρο χρώμα, και αυτό φαίνεται εαν δούμε συγκριτικά τις φωτογραφίες στην 37 ημέρα και στην 46 ημέρα,δυστηχώς στην τελευταία εικόνα δεν φαίνεται το ίζημα.
DeleteΕξαιρετική παρουίαση!
ReplyDeleteΚΚ
Σας ευχαριστώ πολυ!
Delete