Winogradsky column lab page!


File:Icons-flag-uk.png
Welcome to the Winogradsky column lab page! Students from the Departments of Biological Applications and Technology, University of Ioannina and Icthyology and Aquatic Environment, University of Thessaly, Greece and the Microbiology course, Faculty of Sciences, University of Cádiz, Spain, discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!

If you want to add a post, please feel free to contact the blog administrators (Hera Karayanni, Sokratis Papaspyrou or Kostas Kormas)!



Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!


Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura, Ictiología y Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.


Winogradksy columns

Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854

Blog posts

Thursday, 16 January 2020

Στήλη Winogradsky by Daphne Fessa

Εισαγωγή

Σκοπός του πειράματος ήταν η δημιουργία στήλης Winogradsky με χώμα και νερό από το έλος Καλοδικίου. Στην τοποθεσία αυτή, την ημερομηνία άφιξης (.....) επικρατούσαν συνθήκες ξηρασίας. Το έλος ήταν αποξηραμένο και υπήρχαν τοπικές λίμνες σε σημεία στην έκτασή της. 

Υλικά/Μέθοδοι
  • Ως πηγή θείου χρησιμοποιήθηκε ορισμένη ποσότητα σκόρδου σε μορφή σκόνης (~2g)
  • Ως πηγή άνθρακα χρησιμοποιήθηκε εφημερίδα
  • Ακολουθήθηκε ως έχει η υπόλοιπη πειραματική πορεία
  • Η στήλη αναπτύχθηκε σε εξωτερικό περιβάλλον, παρουσία φωτός στα Ιωάννινα
Πραγματοποιήθηκε ολική ανάδευση λόγω πτώσης του μπουκαλιού την τρίτη ημέρα μετά τη δημιουργία της στήλης.

Η επιστημονική υπόθεση που έγινε στην αρχή του πειράματος ήταν η εξής: 
  1. Αναμένεται γρηγορότερη ανάπτυξη των βακτηρίων που έχουν απαίτηση σε θείο στην περίπτωση που η περιεκτικότητα θείου στο σκόρδο είναι μεγαλύτερη από αυτή των κρόκων αυγών.
  2. Αναμένεται καθυστερημένη ανάπτυξη βακτηρίων που έχουν απαίτηση σε θείο, εφόσον η περιεκτικότητα θείου στο σκόρδο είναι μικρότερη από αυτή των κρόκων αυγών.
  3. Κανονική ανάπτυξη αερόβιων οργανισμών.
Ο έλεγχος της επιστημονικής υπόθεσης πραγματοποιήθηκε με οπτική παρατήρηση των διάφορων χρωμάτων (πράσινο, κόκκινο) που αντιπροσωπεύουν την ανάπτυξη των αντίστοιχων οργανισμών.

Αποτελέσματα

Παρατηρήθηκε έντονη ανάπτυξη κυανοβακτήρια και φυτοπλαγκτού, δηλαδή των αερόβιων φωτοσυνθετικών οργανισμών, επομένως η υπόθεση υπ' αριθμό "3" επιβεβαιώθηκε. Το ίζημα της στήλης παρέμεινε καφέ, δεν εμφάνισε αποχρώσεις πράσινου ή κόκκινου. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα βακτήρια που εξαρτώνται από θείο, τα πορφυρά και πράσινα θειοαναγωγικά και θειοοξειδωτικά δεν αναπτύχθηκαν και συνεπώς πιθανόν ισχύει η υπόθεση "2" έναντι της "1", ενώ η λάσπη κατά βάση αποτελείται από θειικά και ανθρακικά άλατα σε συνδυασμό με κυτταρίνη ή άλλα οργανικά.

Η στήλη παρουσίασε αντίθετα αποτελέσματα, όσον αφορά την ανταλλαγή αερίων με το περιβάλλον. Αναμενόμενη ήταν η εκτόνωση αερίων από το εσωτερικό της στήλης, ωστόσο το μπουκάλι αντλούσε αέρια και συμπιέστηκε αρκετές φορές, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ανάγκης που είχε το εσωτερικό του.

Συζήτηση

Η ανάπτυξη των αερόβιων μικροοργανισμών (κυανοβακτηρίων και φυτοπλαγκτό) ήταν τόσο έντονη με αποτέλεσμα τη δημιουργία bloom στη στήλη. Από την άλλη, η περιεκτικότητα του σκόρδου σε θείο δεν φάνηκε ικανοποιητική, προκειμένου να αποδώσει την ανάπτυξη και άρα τα χρώματα των θειοοξειδωτικών και αναγωγικών βακτηρίων.

2 comments:

  1. Η λάσπη μήπως απέκτησε έντονο μαύρο χρώμα; Αν ναι, τι μπορεί να δείχνει αυτό;

    ReplyDelete
  2. Η λάσπη έχει καφέ χρώμα, όχι μαύρο. Το μαύρο θα μπορούσε να είναι θειοαναγωγικά βακτήρια.

    ReplyDelete