Winogradsky column lab page!


File:Icons-flag-uk.png
Welcome to the Winogradsky column lab page! Students from the Departments of Biological Applications and Technology, University of Ioannina and Icthyology and Aquatic Environment, University of Thessaly, Greece and the Microbiology course, Faculty of Sciences, University of Cádiz, Spain, discuss their findings on Winogradsky columns they constructed!

If you want to add a post, please feel free to contact the blog administrators (Hera Karayanni, Sokratis Papaspyrou or Kostas Kormas)!



Καλωσορίσατε στη σελίδα των Winobloggers! Διαδικτυακός τόπος συνάντησης φοιτητών, φοιτητριών και διδασκόντων δύο Τμημάτων από την Ελλάδα: Tμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων και Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας και ενός από την Ισπανία: Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Cadiz. Παρακολουθούμε, σχολιάζουμε, ρωτάμε, απαντάμε σχετικά με τα πειράματά μας, τις στήλες Winogradsky!


Bienvenidos a la pagina web de los Winobloggers! Aquí los estudiantes y profesores de dos departamentos griegos, el Departamento de Aplicaciones y Tecnologías Biológicas de la Universidad de Ioannina y el Departmento de Agricultura, Ictiología y Sistemas Acuáticos de la Universidad de Thessalia, junto con los estudiantes de Microbiología de la Facultad de Ciencias en la Universidad de Cádiz, se reúnen para observar, comentar, preguntar y responder a preguntas relacionadas con nuestro experimento, la columna Winogradsky.


Winogradksy columns

Winogradksy columns
'In the field of observation, chance only favors the prepared mind' Pasteur 1854

Blog posts

Monday 9 January 2012

The Winogradsky Column


Μια ακόμη στήλη Winogradsky. Αποτελείται από νερό και λάσπη από τη λίμνη των Ιωαννίνων. Τα υλικά εμπλουτισμού που χρησιμοποιήθηκαν ήταν χαρτί (πηγή C) και σταφίδες (πηγή S). Αρχικά αναμίχθηκε μέρος των υλικών εμπλουτισμού με τη λάσπη και προστέθηκε στο μπουκάλι. Η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε μέχρι εξαντλήσεως των υλικών εμπλουτισμού και τέλος προστέθηκε η λάσπη που είχε μείνει.

Η στήλη τοποθετήθηκε σε δωμάτιο κοντά σε πόρτα μπαλκονιού, επομένως οι συνθήκες δεν παρουσίαζαν σημαντικές αλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος. Η πρώτη εικόνα είναι πριν το άνοιγμα του μπουκαλιού. Οι άλλες δύο μετά το άνοιγμα του.



Η εικόνα της στήλης παρουσίασε αλλαγή στην επιφάνεια της λάσπης, όπου παρατηρήθηκε μια λεπτή πράσινη στοιβάδα που πιθανότατα αποτελείται από φωτοσυνθετικά βακτήρια, ενώ από τα υλικά εμπλουτισμού οι σταφίδες σταδιακά χάνανε το χρώμα τους. Το νερό της στήλης απέκτησε μια ελαφρώς αυξημένη θολερότητα σε σχέση με αυτή που είχε όταν ξεκίνησε το πείραμα. Τέλος, διακρίνεται μια χαρακτηριστική μυρωδιά θείου η οποία με το πέρας του χρόνου γινόταν εντονότερη (πιθανότατα αυξανόταν και ο πληθυσμός των θειo-βακτηρίων).

5 comments:

  1. Και οι αναθυμιάσεις είναι σίγουρα υδρόθειο η καμιά αλκοόλη;! Αλήθεια μπορεί μέσα στη στήλη να γίνει...αλκοολική ζύμωση;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Από τη μυρωδιά καταλαβαίνω ότι υπάρχει σίγουρα θείο. Το μπουκάλι είναι κλειστό και ανοίγει μόνο για να δω αν υπάρχει διαφορά στη μυρωδιά. Στη βάση της στήλης οι συνθήκες πιστέυω είναι ανοξικές. Οι σταφίδες λογικά βοηθάνε στο να γίνει αλκοολική ζύμωση και παρατήρησα ότι παράγεται και αρκετή ποσότητα CO2 (τα τοιχώματα του μπουκαλιού "σκληραίνουν" και όταν άνοιξα το μουκάλι και έβαλα κερί αυτό έσβησε αμέσως) που είναι παράγωγο αλκοολικής ζύμωσης. Επομένως, πιστέυω ότι θα μπορούσε να γίνει αλκοολική ζύμωση.

      Delete
  2. Μια ερώτηση για μας που δεν είμαστε στα Γιάννενα: το ίζημα είναι αρκετά χοντρόκοκκο ή μου φαίνεται;

    ΚΚ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε άλλους λάσπη σε άλλους χονρδρόκοκκο. Και τα δύο ήταν σε πολύ κοντινά σημεία στο μοναδικό σημείο που είχαμε πρόσβαση στο ίζημα. Τώρα για του Θάνου συγκεκριμένα, θα μας πει ο ίδιος.

      Delete
    2. Στη βάση του μπουκαλιού είναι κυρίως λάσπη και μικρόκοκκοι αλλά όσο ανεβαίνει οι κόκκοι γίνονται μεγαλύτεροι.

      Delete